Aner Žuljević

Po pitanju pandemije, politika je devastirala struku

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH govorilo se o epidemološkoj situaciji. Mnogi su postavili pitanje Vladi FBiH gdje su vakcine uplaćene preko COVAX mehanizma, a za koje je izdvojeno oko 12 miliona KM. Naglasili kako se u cijeloj Federaciji moraju slušati preporuke i naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Za riječ se javio i delegat Aner Žuljević koji je odmah uputio sućut svim porodicama koje su u pandemiji izgubili najmilije, a zahvalio se zdravstvenim radnicima na njihovim naporima.

– U trećem valu smo doživjeli najveće posljedice. Imali smo situaciju da nam je Bergamo došao na kućna vrata. U jednom trenutku vozila hitne pomoći nisu znala gdje prevesti pacijente jer nije bilo slobodnih kreveta u bolnicama. U ovom momentu politika je devastirala struku. Nakon ovog trećeg vala i očekivanja četvrtog, ne mislim da smo blizu imuniteta krda, moramo izaći sa određenim zaključcima prema Vladi FBiH. Kada struka kaže da je kritično, nema diskusije, moraju se prihvatiti mjere, a da Vlada FBiH ide sa podrškom ekonomiji – rekao je Žuljević i dodao:

– Mi u Hercegovini smo imali “turneju” virusa iz Sarajeva. S druge strane, vidjeli smo plakate da je Jahorina imala najbolju sezonu, ali zato smo imali najtežu zdravstvenu situaciju nakon takve sezone. Skijališta su bila prekucana, pa skijaši kada siđu sa žice, uđu u kafane sa 200-300 ljudi… Mi smo među 12 najgorih zemalja, peti, kada govorimo o koronavirusu.

Žuljević je ukazao kako se mora analazirati zašto je u jednom trenutku kolabiralo javno zdravstvo, a u čemu su svoju šansu vidjele privatne zdravstvene ustanove i zaradile po njegovim riječima basnoslovne novce.

faktor.ba


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu