Sjednica Gradskog vijeća

Po gradonačelniku Ivi Komšiću pravo rješenje je sistemsko finansiranje grada Sarajeva

Tokom današnje vanredne sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva, na kojoj se raspravljalo o ugrožavanju ustavnog položaja Grada Sarajeva, gradonačelnik Ivo Komšić je u izjavi za medije rekao da je Grad Sarajevo kao glavni grad države, FBiH i sjedište sarajevskog Kantona doveden u dvostruko tešku situaciju.

„Pored finansijskog problema sa kojim se Grad suočava, ugrožen je i ustavni položaj ove institucije. Ako vi uskraćujete finansijska sredstva za funkcioniranje glavnog grada, vi na indirektan način gasite funkcije grada Sarajeva kao glavnog grada države, FBiH i sjedišta Kantona“, istakao je Komšić.

Gradonačelnik je podsjetio da je, po Dejtonskom ustavu, Sarajevo glavni grad BiH, po federalnom – glavni grad FBiH, a po kantonalnom je sjedište Kantona, s tim da u Ustavu Kantona Sarajevo postoji odredba da je Kanton Sarajevo obavezan finansirati Grad Sarajevo kao svoje sjedište.

„Mi nemamo zakon o glavnom gradu i mislim da smo jedina država u Evropi koja nema ovaj zakon. S druge strane Kanton Sarajevo je jedini kanton koji nije donio zakon o lokalnoj samoupravi.Ta dva zakona bi bila bitna da Grad Sarajevo obavlja svoje ustavne funkcije“, kazao je Komšić.

Gradonačelnik je napomenuo da država i Federacija nikada nisu izdvajale sredstva za Grad Sarajevo.

„Od osnivanja Grada do danas, odnosno, do aprila prošle godine, Kanton je jedini finansirao Grad Sarajevo. Stupanjem na snagu Federalnog zakona o pripadnosti javnih prihoda, došlo je do povreda prava Grada Sarajeva na lokalnu samoupravu. Naime, Federacija BiH je preuzela finansiranje svih jedinica lokalne samouprave s tim da je Grad Sarajevo, također jedinicu lokalne samouprave, isključila iz finansiranja. Istovremeno, Vlada KS nas je informirala da je prestala njihova obaveza finansiranja bilo koje jedinice lokalne samouprave u KS-u, pa time i Grada Sarajeva. Posljedica toga je da se više od godinu dana nalazimo u vakuumu“, kazao je Komšić.

„Grad je opstao bez obzira na sve. Uspjeli smo se finansirati iz vlastitih prihoda, ali ovo je neizdrživo. Grant koji smo dobivali od Kantona, od 2013. godine, od kada sam gradonačelnik, iznosio je 5.5 miliona KM. To su jako mala sredstva za jedan glavni grad. Mene je sramota kad odem vani spomenuti tu cifru, kada me pitaju koliki je budžet Grada Sarajeva“, istakao je gradonačelnik, te dodao da nisu ovdje u pitanju sredstva za finansiranje funkcija Grada Sarajeva.

Gradonačelnik smatra da je to političko pitanje: „Jer ako se uskrate i ova mala sredstva, postavlja se pitanje da li zapravo ti koji nam uskraćuju novac, žele da Sarajevo uopće postoji kao glavni grad države. Ukidanjem grada na ovaj posredan način je ustvari ukidanje države BiH“, naglasio je Komšić.

Poručio je da će Grad od sada imati drugačiji pristup finansiranju tako što će insistirati da uđe u Federalni zakon o pripadnosti javnih prihoda, da država finansira one funkcije Grada u slučajevima kada predstavlja državu, te da Kanton Sarajevo ubuduće finansira projekte i nadležnosti koje je prenio na Grad Sarajevo, a ne kao do sada, preko granta.

„Sa Kantonom želimo imati dobre odnose i saradnju. Već uveliko realizujemo nekoliko zajedničkih projekata: biciklističku stazu, zvučnu signalizaciju, sada smo na putu da završimo Trebevićku žičaru. Mi imamo razumijevanje i za probleme koje Kanton Sarajevo ima, ali nisu u pitanju veliki iznosi da bi se ugrozio Grad Sarajevo“, kazao je Komšić.

Po gradonačelniku Komšiću pravo rješenje je sistemsko finansiranje Grada Sarajeva: prvo, donošenje državnog zakona o glavnom gradu iz kojeg će proizaći obaveza države da finansira Grad, potom izmjena Federalnog zakona o pripadnosti javnih prihoda gdje Grad Sarajevo mora ući sa svojim procentom kao što su ušle i općine i gradovi i, na kraju, postizanje sporazuma sa Kantonom Sarajevom o finansiranju onih funkcija koje je Kanton prenio na Grad.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.