Denis Bećirović za Radio Slobodna Evropa

Plemenita je ideja da iskazujemo poštovanje pozitivnim ljudima

Inicijativa poslanika Denisa Bećirovića da se ispred zgrade Parlamenta Bosne i Hercegovine izgradi spomenik Srđanu Aleksiću i Goranu Čengiću, a time i drugim hrabrim i humanim ljudima koji su dali život braneći komšije u ratnim godinama, nije dobila podršku u Parlamentu.

Tako i dalje, država Bosna i Hercegovina ostaje bez dostojanstvenog načina da se zahvali i oda počast onim koji su u najtežem vremenu bili i ostali ljudi.

Inicijativa Denisa Bećirovića je dobila podršku na sjednici Ustavnopravne komisije Skupštine BiH.

Na sjednici Predstavničkog doma za inicijativu su glasala 22 poslanika dok je 12 bilo protiv.

“Postojala je opšta većina glasova, ali ne i entitetska. Poslanici iz Republike Srpske i ovaj put su zloupotrijebili mogućnost entitetskog glasanja. To je ključni razlog zašto inicijativa nije dobila, osim opće, i potrebnu entitetsku većinu”, navodi Bećirović.

“Ideja da se Bosna i Hercegovina kao država i svi njeni građani i narodi na dostojanstven način oduži herojima borbe za ljudska prava, kakvi su, recimo, Goran Čengić, Srđan Aleksić, Neđo Galić, Refik Višća i brojni drugi ljudi širom Bosne i Hercegovine, plemenita je ideja da iskazujemo poštovanje pozitivnim ljudima, a ne da studentskim centrima dajemo imena po notornim ratnim zločincima, kakav je Radovan Karadžić”, navodi Bećirović.

Protiv su bili SDS (Srpska demokratska stranka) i SNSD (Savez nezavisnih socijaldemokrata), dok je HDZ BiH (Hrvatska demokratska zajednica) ostala suzdržana.

Srđan Aleksić iz Trebinja, ubijen je 27. januara 1993. godine jer je branio svog sugrađanina Alena Glavovića.

Goran Čengić iz Sarajeva, ubijen je u junu 1992. u Sarajevu, kada je pokušao zaštititi svog komšiju Husniju Ćerimagića.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.