Osmić

Platforma interoperabilnosti otvara nove mogućnosti saradnje između BiH i NATO-a

Slika

U okviru NATO samita u Velsu održan je sastanak ministara odbrane u formatu 28 članica NATO-a i 24 države partneri saveza, na kome je aktivno učestvovao ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić koji se i obratio skupu.

Ovo je prvi sastanak u okviru Platforme interoperabilnosti gdje učestvuju ne samo članice NATO-a, nego i zemlje partneri. U okviru tematske rasprave o Platformi za ineteroperabilnost partnera sa NATO savezom ministar odbrane BIH je naglasio obostranu korist našeg učešća u NATO vođenim misijama, vježbama i operacijama, prvenstveno u kontekstu izgradnje interoperabilnosti. Ministar Osmić je saveznike upoznao sa našim planovima vezanim za budući razvoj OSBiH i povećanje operativnih sposobnosti za izvođenje misija i zadataka, kako u zemlji za vrijeme prirodnih nepogoda, procesa deminiranja i sl., tako i u međunarodnim operacijama podrške miru.

Imajući u vidu da su resursi OSBiH ograničeni, ministar Osmić je izrazio očekivanja za podršku saveznika u adekvatnijem opremanju Oružanih snaga BiH, kako bismo bili bolje prepoznati kao potencijalni operativni partneri NATO-a za buduće operacije, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.