Sa posebnim akcentom na stanje porodiljskih naknada u Federaciji BiH

Planirano održavanje tematske sjednice Doma naroda FBiH o stanju ljudskih prava

Na današnjoj sjednici Doma naroda federalnog Parlamenta, delegeatkinja SDP BiH Segmedina Srna-Bajramović predložila je zaključak da se Programom rada Doma naroda, za prvi kvartal naredne godine, planira održavanje tematske sjednice o stanju ljudskih prava, sa posebnim akcentom na stanje porodiljskih naknada u Federaciji BiH.

„Nije nikakva novost i konstatacija ako podsjetimo da je stanje ljudskih prava kod nas više nego zabrinjavajuće u svim segmentima života, a što se tiče zakonodavstva može se reći da su zakoni koncipirani tako da su međunarodne odredbe u dobroj mjeri prihvaćene, međutim, ne nalaze na adekvatnu primjenu u svakodnevnom životu, tako da Institucija ombudsmana na to ukazuje u svojim izvještajima iz godine u godinu.

U određenom smislu, daju se i preporuke vlasti, ali su nezadovoljni kako se postupa prema tim preporukama, tako da u velikom broju slučajeva na kašičicu dobijaju informaciju da li su one prihvaćene, u kojoj mjeri, ako nisu – iz kojih razloga.

Kada se ne poštuju odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i kada se ne provode odluke Ustavnog suda, onda je možda i bespredmetno pričati o provedbi preporuke ombudsmana koje nemaju sankcija i koje se u zemljama razvijene demokracije, kada dođe jedna preporuka ombudsmana, o njoj se ne raspravlja, nego se ona provodi na način ili u dijelu koji je moguć jer neke se odnose na duži vremenski period.

Smatram da bi bilo lijepo da ovi izvještaji barem dovedu do nekih zaključaka koji bi apostrofirali potrebu da se ubrza provedba i ispoštuju obaveze preuzete potpisivanjem međunarodnih akata, konvencija…“, govori u svojoj inicijativi Srna-Bajramović.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.