Sjednica Predsjedništva Foruma seniora i seniorki

Plan za pravedno društvo je put dostojanstvu penzionera

Penzionerima treba osigurati da u starosti, žive u dostojanstvu od svoga rada, a ne „med i mlijeko“ koje im premijer federalne Vlade Fadil Novalić, zajedno sa birokratskom upravom Fonda PIO/MIO i grupom samozadovoljnih predstavnika Saveza penzionera, u dobro orkestriranom scenariju euforično prosipa, rečeno je na danas održanoj sjednici Predsjedništva Foruma seniora/ki SDP BiH.

U dobro orkestriranom scenariju, euforično se penzioneri i šira javnost ubjeđuju da je uspješno izvršena reforma penzijskog i invalidskog osiguranja, kako im je novi Zakon o PIO/MIO donio blagostanje, te kako će blagonaklono osigurati potrebna povećana sredstva za usklađivanje penzija sa rastom BDP.

Naime, u povodu razmatranja Izvještaja o radu za 2017.godinu, Predsjedništvo Foruma seniora/ki je ocijenilo da je uložen ogroman trud i zalaganje na pripremi brojnih Amandmana na tri Vladina zakonska prijedloga, kojima su profilirana jasna zakonska rješenja provođenja Strategije reforme penzionog i invalidskog osiguranja, jačanja materijalnog i socijalnog položaja penzionera i veće socijalne uključenosti i smanjenja siromaštva, što je kod penzionerske populacije i u široj javnosti, ostavilo dojam ozbiljnog i principijelnog političkog, stručnog i timskog pristupa reformi penzijskog i invalidskog osiguranja, bez obzira što Amandmani nisu prihvaćeni.

Istovremeno, Predsjedništvo Foruma seniora/ki SDP BiH, je izrazilo spremnost da nastavi političku borbu na osiguranju života penzionera u starosti zasnovanog na plaćanju doprinosa po osnovu rada, utvrđivanje visine i usklađivanje penzija sa rastom troškova života i njihovu dostatnost-adekvatnost za pokriće elementarnih životnih potreba.

Ovo stoga što, sa stanovišta SDP-ovih principa, jednakosti, pravde i solidarnosti, prve reakcije pojedinih kategorija penzionera na praktičnu primjenu novog „reformskog“ Zakona o PIO/MIO, ukazuju na nepravdu i diskriminaciju prema budućim penzionerima, jer se pojedinim odredbama favorizuju pojedine, a diskriminišu ostale grupacije budućih penzionera, u pogledu uslova za sticanje i korištenje prava na penziju, utvrđivanja visine penzije.

Posebno je neprihvatljivo euforično naglašavanje uspjeha reforme penzijskog i invalidskog osiguranja, kako je važno što je sa prvom penzijom nakon stupanja na snagu, obračunatom za mjesec mart, djelimično otklonjena nepravda učinjena prema 54.785 penzionera, penzionisanih do 31.jula 1998.godine, te prema 53.454 penzionera penzionisanih od 1.avgusta do 31.12.2007. godine, a da pri tome prešućuje da efekte novog zakona, nije osjetilo preko 300 hiljada penzionera koji su čekali da “procuri med i mlijeko” i na njihove bankovne kartice.

Naglašavanje kako je prevažno što će Vlada osigurati sredstva u iznosu od 170 miliona KM, potrebna za usklađivanje penzija sa rastom BDP u procentu od 3,5 posto, je krajnje bezobrazno, obzirom da se ne radi o pitanju koje nije stvar dobre volje, već o stečenom pravu na usklađivanje penzija prema evropskim standardima.

U euforiji isticanja „uspjeha“ potpuno se prikriva činjenica, da su u posljednjoj godini mandata federalne Vlade na čelu sa Nerminom Nikšićem, penzije povećane dva puta po 5 posto, te da od dolaska Novalićeve vlade, nije bilo povećanja niti usklađivanja penzija sa rastom plaća i troškova života.

Također, u zanosu „uspjeha“ zaboravlja se da je u mjesecu martu, od kada je primijenjen novi zakon, najnižu penziju od 326,17 KM primilo 173.490 ili 42 posto ukupnog broja penzionera, te da ni eventualno usklađenje sa rastom BDP od 3,5 posto, neće osigurati nominalni rast penzija za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba, niti smanjiti broj penzionera na granici siromaštva.

Efekte „uspješne“ penzione reforme nije osjetio ni najveći broj penzionera po osnovu invalidnosti i porodičnih penzionera, koji su također na granici linije siromaštva, jer isu u mjesecu početka primjene zakona, imali penziju u visini od oko 331,00 KM i u poziciji su da slušaju tvrdnje Novalića o tome da se u Federaciji ne mjeri potrošačka korpa, odnosno da ne važe kriteriji procjene siromaštva, kakva je praksa svuda u svijetu.

Zato će Forum seniora /ki SDP BiH u narednom periodu prioritetno usmjeriti na promociju rješavanja problema penzionera sadržanih u „Planu za pravedno društvo“, Izbornog programa za Opće izbore 2018.godine.