Dokument Aneks 4

Plan Milorada Dodika za razbijanje države BiH, prema uputama stranih lobista

Socijaldemokratska partija BiH snažno naglašava da je država Bosna i Hercegovina od svoje pojave trajna politička, pravna i historijska činjenica. Kontinuitet državnosti BiH nije negirao ni Dejtonski mirovni sporazum, pa je zato kranje vrijeme da i zvaničnici bh. entiteta RS, napokon, shvate elementarnu ustavnu i pravnu činjenicu da je ovaj entitet administrativno-teritorijalna jedinica unutar suverene i nedjeljive države BiH, koji kao takav egzistira tek od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Svaki pokušaj uspostavljanja kontinuiteta bh. entiteta RS sa neustavnim, nelegalnim, nepriznatim i samoproglašenim tvorevinama predstavlja pravno neosnovano, opasno i flagrantno kršenje izričito propisanih odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

Bh. entitet RS niti je ikada bio država, niti je sada, niti će ikada biti država. Entiteti u BiH postoje isključivo na osnovu Ustava države BiH iz 1995. godine. Dakle, nelegalna i samoproglašena RS je 1992. godine bila antiustavna i paradržavna tvorevina, koja nije postojala ni u unutrašnjopravnom poretku BiH, ni u međunarodnopravnom poretku. Tek sa potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma RS je voljom Ustava BiH legitimisana je kao jedan od entiteta u našoj državi.

Naivno bi bilo pomisliti da su kontinuirani i sve brutalniji udari iz bh. entiteta RS na suverenitet, državnost i ustavni poredak države BiH rezultat stihijskih, neosmišljenih i nekoordiniranih poteza. Očigledno, riječ je o planski organiziranim i pripremljenim projektima i aktivnostima kojima se podrivaju sami temelji Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

Zbog toga su poslanici SDP-a na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH pitali i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH da li je upoznat sa dokumentom pod nazivom ” Aneks 4 – po modelu Ustava SAD. Način nastanka i opstanka Bosne i Hercegovine”, koji neustavno, nenaučno, neargumentirano i zlonamjerno tumači državnost, historiju i pravni poredak BiH.

Imajući u vidu zainteresiranost medija i šire javnosti za sadržaj ovog dokumenta, SDP BiH se opredijelio da ga javno objavi i u integralnim obliku dostavi medijima, organima i institucijama, političkim zvaničnicima i drugim zainteresiranim građanima. Javno pozivamo čelnike bh. entiteta RS da odgovore na pitanja: ko su stvarni autori ovog dokumenta, od koga je isti naručen, za koje konkretne potrebe je sastavljen, koliko je plaćen od strane poreskih obveznika …

Pri tome, bez obzira na stavove i ocjene čelnika bh. entiteta RS, podsjećamo da se sadržaj ovog dokumenta u najvećem dijelu poklapa sa višegodišnjom destruktivnom političkom retorikom i konkretnim aktivnostima predsjednika manjeg bh. entiteta Milorada Dodika i njegovih sljedbenika.

Ovaj dokument jasno otkriva zašto je Milorad Dodik posljednjih godina uporno ponavljao antidejtonske i antiustavne teze da je “BiH sporazumna država sastavljena u Dejtonu”, da postoji ” samostalna Republika Srpska u dejtonskoj BiH” …

Ovdje možete preuzeti dokument “Aneks 4 – po modelu Ustava SAD. Način nastanka i opstanka BiH”:

Aneks 4

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.