Zenica

Pitanje grijanja jedno od najvažnijih

Pitanje koje građani Zenice sebi postavljaju tokom sezone grijanja; hoće li biti kvalitetno grijanje, hoće li biti prekida u grijanju i hoće li poskupiti?

Slika

Krajnje je vrijeme da se ozbiljno razmišlja o početku sezone grijanja i da se građanima jasno kaže šta ih čeka kako ove grejne sezone, tako i u narednim godinama.

Za Zenicu, ali i za druge gradove je pitanje grijanja jedno od najvažnijih. Samo prošle sezone grijanja imali smo šest dužih prekida snabdijavanja grada grijanjem.

Pitanje koje građani Zenice sebi postavljaju tokom sezone grijanja; hoće li biti kvalitetno grijanje, hoće li biti prekida u grijanju i hoće li poskupiti? A niko ne daje odgovore na ova pitanja, bar ne odgovore kojima se može vjerovati, tj ozbiljne i odgovorne prijedloge kako da se riješi grijanje grada Zenice u narednom periodu.

Tražeći ozbiljno, rješenje koje će trajno riješiti problem grijanja grada sa vlastitim sirovinama, uvezivanjem u širi energetski sistem Federacije BIH, tražili smo od Elektroprivrede BiH i dobili 2012. rješenje za daljinsko grijanje grada iz TE Kakanj, kojim bi se trajno riješilo grijanje grada Zenice i drugih gradova.

Pri tome bismo ispunili norme koje pred BiH postavlja EU o kogeneraciji i povećanju efikasnosti rada termoelektarna, a ne bacanja energije. Ovo rješenje je između mnogih prednosti i podrška ekologiji u Zenici, potvrda sigurnosti snabdijevanja toplotnom energijom.

Nažalost, i pored svih argumenata ponuđenih da istovremeno obezbijedimo grijanje Zenice i gradimo BiH na putu ka EU, OV Zenica se nije nikad izjasnilo o ponudi. To je i svojevrsna opstrukcija politika i obaveza BiH prema energetskoj zajednici čija smo članica.

 U međuvremenu je analizirano i rješenje koje je također spremna da podrži i Federalna vlada, tačnije Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Rješenje grijanja grada Zenice  može se obezbijediti i iz postrojenja Arcelor Mitala. Grijanje grada i metalurški proces  se obezbjeđuje sagorijevanjem uglja i zemnog plina  u kotlovima toplane.

Pošto je odvijanje tehnološkog procesa prioritet, svaki kvar na kotlu proizvodi zastoje u isporuci toplotne energije za grijanje grada. Kotlovi su stari i niko tehnički nije u mogućnosti da osigura snabdijevanje toplotnom energijom bez zastoja.

U odvijanju tehnološkog procesa integralne metalurške proizvodnje  iz  kotlova utilizatora u  konvertorskoj čeličani se ispušta, tj. baca para u atmosferu.

Iskorištavanje otpadne toplote iz kotlova utilizatora, složili su se eksperti o čemu su mediji izvještavali, može se iskoristiti za grijanje grada.

Što se tiče potencijala kotlova utilizatora, kapacitet i mogućnost grijanja su nepobitni. Kapacit kotlova utilizatora je 210 tona /h , a u radu dostiže vrh od 170 t/h., što je više nego dovoljno za grijanje grada. I ostali tehnički parametri kotlova, pritisak od 37 bara, temperatura pare iz kotlova 257°C, potpuno zadovoljavaju kriterije grijanje grada.

Rješenje koje predlažemo će se provesti korak po korak, ali već naredne sezone, a već ove godine bi se mogle koristiti prve količine toplote iz ovog sistema.

Ovakvo rješenje omogućava dobivanje niže cijene grijanja, a može se i treba početi sa ugradnjom mjerača potrošnje toplotne energije, a ne naplate po kvadratu grijane površine.

Tada bi tek imalo smisla utopljavanje zgrada i briga o energetskoj efikasnosti, izmjena stolarije.

Sve ovo angažuje nove zaposlene i otvaranje novih radnih mjesta što treba da je od ključnog interesa svima u procesu odlučivanja, posebno lokalnoj zajednici.

Interes svih je i stanje zagađenosti koje se poboljšava, bez dodatnih investicija, a cijena grijanja smanjuje.

Ovo su realna i provodiva rješenja. Ona će se kad tad morati provesti jer je to pitanje primjene EU direktiva i EU inetgracija BiH.

Šta se nudi kao alternativa prijedlozima koje zagovaramo i koja su realna?

U ponudi je priča o KTG, plinskoj elektrani i toplani.

Priča o KTG datira od formiranja joint venture firme od prije najmanje šest godina.

Stalno se nude  informacije da su zainteresovani kazahstanci, pa švicarci, austrijanci i kinezi , da nam prave plinsku toplanu. Mijenjali su se direktori KTG, urađeni razni dokumenti i prikupljene dozvole. O svemu su mnogo puta obaviješteni građani da će toplana proraditi, a  svaki puta pred neke izbore.

Obećano je više puta  sigurno, jeftino, pouzdano, grijanje bez zagađenja sredine i  sve onako  kako bi svaki stanovnik Zenice  poželio. Svaki put očekivanja su bila iznevjerena, a građani prevareni.

Ne sporimo da možda kreatori projekta  toplane/elektrane na plin,  imaju način da obezbijede plin plinovodom koga nema, ili plinovodom kroz koji prolazi jedva dostatna količina plina koji sada troši BiH u zimskom periodu.

Nije realno niti ikakvom logikom podržano, da zagovornici predizborne plinske toplane/elektrane,  proizvedu struju i grijanje iz plina koga nema ili da naprave iz skupog plina jeftinu struju i jeftino grijanje,a što se godinama nudi građanima Zenice kao najbolje i jedino rješenje.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.