Dr Miodrag Živanović

PISMO PODRŠKE SOCIJALDEMOKRATSKOJ PARTIJI BiH NA PREDSTOJEĆIM LOKALNIM IZBORIMA U REPUBLICI SRPSKOJ

Za predstojeće lokalne izbore u Republici Srpskoj prijavila se i Socijaldemokratska partija BiH. Ovo smatram veoma važnim, osobito za entitet Republika Srpska u kojem već odavno, više od dvije decenije, ne postoji niti jedna politička partija koja baštini i ostvaruje temeljne vrijednosti socijaldemokratije.

Uglavnom se radi o populističkim, nacionalističkim, pa i o onim političkim partijama čiji credo i praxis sadrže čak i fašistoidne elemente. Po mom sudu, to je ne samo dovoljan nego i prijeko potreban razlog za reanimaciju oslobađanja čovjeka od svih vrsta sveprisutnog poniženja (kako u radu tako i izvan njega) kao i već davno nestalog zaboravljenog dostojanstva svakodnevnog života.

Da ne govorim o stegama kriminala i korupcije kojima smo već (pre)dugo okovani, te od ovdašnjih vlasti koje već decenijama rade navodno „u ime naroda“ – nasilno i brutalno bačeni u političko, moralno pa i ljudsko blato. A naravno i u beznađe.

Upravo je apsolutno odsustvo Nade, jedan od bitnih razloga masovnog odlaska ljudi odavde, posebno mladih. I naravno: ovaj teški problem ne može se rješavati dekretima i politikantskim frazama. Koliko znam, to je moguće samo predanim, napornim i dugačkim poslovima na izgradnji budućeg života. Jer, doista, neće biti lako iznova graditi ekonomiju, učiniti postojeće srednjovjekovno obrazovanje savremenim i istovremeno spajati pokidane niti naših uništenih i podijeljenih života.

I to će, naravno, biti moguće samo kroz obnovu davno razorenog društvenog tkiva. Ne kroz reforme, nego kroz renesansu.

Iskreno se nadam da to znaju i mladi socijaldemokrati i doista im dajem bezrezervnu podršku na njihovom početku angažmana ovdje, u Republici Srpskoj.

Banja Luka, novembra 2020. Dr Miodrag Živanović


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu