Dr. Lagumdžija – Al Attiyah:

Pet velikih katarskih kompanija formira fond za investiranje u Bosnu Hercegovinu

Sagovornici su se usaglasili da se tokom narednih nekoliko mjeseci na ekspertnom nivou finiširaju i usaglase svi detalji ovih aktivnosti

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija održao je 14. maja 2014. godine, tokom Sarajevo Business Foruma, bilateralni sastanak sa ministrom vanjskih poslova Države Katar Khalidom bin Mohammedom Al Attiyahom tokom kojeg je razgovarano o konkretizaciji dogovora o katarskim investicijama u BiH postignutog prilikom aprilskog susreta dvojice ministara.

Ministar Al Attiyah je obavijestio dr. Lagumdžiju da će katarska strana formirati investicijski fond putem kojega će pet velikih kompanija iz Katara investirati u infrastrukturne i  elektroenergetske projekte, bankarski i druge sektore u BiH. Također, katarska strana će formirati Fond prijateljstva za BiH kroz koji će finansirati projekte namijenjene zapošljavanju mladih ljudi. Ovakav Fond Katar je uspostavio u Japanu, Tunisu i na Haitiju i tu se kroz neku vrstu „mekih“ kredita, finansiraju projekti koji u fokusu imaju otvaranje novih radnih mjesta, prije svega za mlade.

Sagovornici su se usaglasili da se tokom narednih nekoliko mjeseci na ekspertnom nivou finiširaju i usaglase svi detalji ovih aktivnosti. 

Dr. Lagumdžija je učestvovao u panel diskusiji o temi: „Regionalni strateški izgledi“ (Regional Strategic Outlook) koja je održana na početku međunarodne investicijske konferencije Sarajevo Business Foruma 2014.

U diskusiji su, osim dr. Lagumdžije, učestvovali i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, bivši predsjednik Republike Slovenije Danilo Türk, ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoğlu i ministar vanjskih poslova Države Katar Khalid bin Mohammed Al Attiyah.

Dr. Lagumdžija je tokom diskusije ocijenio da su ponovno regionalno povezivanje, članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, te vladavina prava i direktne strane investicije instrumenti za prevazilaženje prepreka na koje zemlje regiona nailaze u procesu tranzicije, odnosno alati za postizanje regionalnih strateških ciljeva.

Posebno je naglasio značaj ponovnog regionalnog povezivanja za daljnji razvoj Balkana i ocijenio da su njena tri glavna stuba saradnja u oblastima infrastrukture, energije i trgovine, navodeći kao primjere projekte izgradnje Koridora V, Koridora VIII i Koridora X, Transjadranskog i Jonsko-jadranskog plinovoda (TAP/IAP), Južnog toka, te CEFTA-u i bilateralne trgovinske sporazume.

Dr. Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo zbog prilike da u društvu drugih učesnika diskusije, te brojnih prominentnih ličnosti iz svijeta biznisa – gostiju ovogodišnjeg Sarajevo Business Foruma pošalje neke pozitivne poruke iz BiH. U tom svjetlu ukazao je na razloge  zbog kojih bi investitori trebali ulagati u našu zemlju, a to su između ostalog geostrateški položaj naše zemlje, stabilan finansijski sektor, povoljan poreski i carinski sistem, te povoljno pravno okruženje za strane investitore.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.