Pet stranaka traži ponavljanje izbora u Novom Gradu

Pet političkih subjekata predalo je zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji za poništavanje i ponavljanje izbora u Općini Novi Grad Sarajevo. Zahtjev su uputili Socijaldemokratska partija, Naša stranka, Savez za bolju budućnost, Nezavisna bosanskohercegovačka lista, te Narod i pravda. Pomenutih pet stranaka smatra da je na dan izbora, kao i u danima koji su neposredno prethodili danu održavanja izbora, došlo do teških povreda Izbornog zakona na biračkim mjestima i u OIK-u u Općini Novi Grad Sarajevo.

Nakon brojnih uočenih nepravilnosti u toku izbora u Općini Novi Grad Sarajevo, u javnost je dospio audio zapis koji svjedoči da je predsjednik Općinske izborne komisije Novi Grad Elvir Resić po nalogu načelnika Semira Efendića (SDA) i predsjednika Općinske organizacije SDA Novi Grad Huse Ćesira, imenovao 500 do 600 članova biračkih odbora i to tačno na ona mjesta gdje su mu naložili. Na snimku se mogu čuti i brojne druge nepravilnosti kada je u pitanju nepristrasnost i nezavisnost biračkih odbora. Cijeli izborni proces, odabir članova biračkih odbora, žrijeb, a samim tim cjelokupno glasanje i brojanje glasova ovim činom je dovedeno u pitanje.

U zahtjevima koje su uputili SDP, SBB, NS, NBL i NiP navodi se kako je upitna ispravnost 250.028 glasačkih listića. Također, ističe se činjenica da je u ovoj izbornoj jedinici na izbore izašao približno 62.571 birač, te da nedvojbeno razlika rezultata u ovoj Općini može dovesti do značajnih promjena u ishodu izbora na svim nivoima.

Predočeni dokazi ukazuju na političku i stranačku kontrolu Općinske izborne komisije, odnosno onemogućena je njihova nezavisnost i nepristrasnost. Nadalje, pošto Općinska izborna komisija imenuje biračke odbore, iz priloženih dokaza je očito da se u biračkim odborima nalazilo više stotina članova koji su trebali biti prisutni kao nezavisni predstavnici OIK-a, a imenovani su pod politički i stranačkim diktatom čime je u potpunosti narušen princip nezavisnosti i nepristrasnosti, odnosno čime je prekršen Izborni zakon.

Na temelju navedenih činjenica nesporno proizlazi zaključak da je imenovanjem od 500 do 600 podobnih osoba u tačno određene biračke odbore izvršen presudni utjecaj na kontrolu izbornog procesa od Stranke demokratske akcije (SDA), koja je nedvojbeno ovakvim postupanjem stekla nedopustivu i nezakonitu kontrolu na biračkim mjestima.

Pet stranaka tvrdi da su ispunjeni svi uvjeti da CIK primijeni član 2.10 Izbornog zakona, te da donese odluku kojom se poništavaju izbori na svim biračkim mjestima u Izbornoj jedinici Općina Novi Grad Sarajevo, a na temelju čega će se, u skladu sa članom 14.1 Izbornog zakona, donijeti odluka o raspisivanju ponovnih izbora na predmetnim biračkim mjestima za sve nivoe vlasti.

NS, NiP, SBB, NBL i SDP također traže od CIK-a da temeljem Izbornog zakona raspusti Općinsku izbornu komisiju Novi Grad, te ponovno provede izborni proces uz imenovanje potpuno novih članova OIK-a i novih članova biračkih odbora koje je OIK predložio i imenovao.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.