Iako odgovora neće biti

Pet pitanja za Bakira Izetbegovića i Fadila Novalića

Povodom najnovije privatizacijske pljačke izvedene pod okriljem i u organizaciji SDA, tražimo od predsjednika ove stranke Bakira Izetbegovića i njihovog federalnog premijera Fadila Novalića da javno odgovore na sljedeća pitanja:

  1. Ko stoji iza fantomske “offshore” firme iz Beča “CID Adriatic Investments GmbH”, u kojoj je zaposleno ukupno dvoje ljudi i čiji direktor obavlja sličnu poziciju u još, najmanje, deset drugih sličnih firmi, a koja je kupila skoro 40 posto državnih dionica Fabrike duhana Sarajevo?
  1. Zašto je cijena dionica FDS, koju ju odredila Vlada FBiH, 20 posto niža od nominalne cijene dionica, a po kojoj se dionice uopšte nisu ni pokušale prodati, čime su FBiH i građani oštećeni za najmanje 10 miliona KM?
  1. Gdje je nestalo oko 46 miliona KM akumulirane dobiti FDS i da li je tim novcem zapravo kupljen paket državnih dionica?
  1. Kome će iz SDA pripasti provizija i koliko ona iznosi za ovako dobro obavljen posao?
  1. Zašto Vlada FBiH, prije prodaje FDS-a, iz bilansa firme nije ni pokušala izuzeti njene vrlo vrijedne udjele u drugim firmama koji vrijede nekoliko stotina miliona KM? FDS većinski upravlja Vakufskom bankom, a posjeduje i udjele u Privrednoj banci Sarajevo i BOR banci. Kompanija posjeduje i hotele na Vlašiću i Srebrenici. Također, u vlasništvu FDS-a su udjeli u Društvu za upravljanje fondovima (DUF) “Market Investment Group”, u DUF-u “Šib Ar Invest”, kao i ZIF-u “Bonus”. FDS upravlja i trgovačkim preduzećima Univerzalpromet iz Tuzle i Tobacco Press iz Mostara, a ima udjele u brojnim drugim preduzećima poput, UPI-a i UNITIC-a, čiji neboderi u Sarajevu vrijede stotine miliona KM!!!

Ne očekujemo da će Novalić i Izetbegović zbog svoje bahatosti nama, niti građanima, odgovoriti na ova pitanja, ali smo sigurni kako će to morati uraditi pred nadležnim tužiteljima kojima ćemo vrlo brzo podnijeti krivičnu prijavu zbog ove najbeskrupoloznije pljačke građana.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.