Penzionerima ne treba politička milostinja, nego dostojanstvena minimalna penzija

Delegat SDP BiH u federalnom Domu naroda Aner Žuljević smatra kako se Vlada FBIH igra sa penzionerima kroz tehnike usklađivanja, što po matematičkoj formuli koja je predložena znači da će više od 90 posto današnjih penzionera do kraja života živjeti u siromaštvu, birajući između toga hoće li biti gladni i penziju trošiti na terapiju ili obrnuto.

„Suština priče nije u usklađivanjima nego reformi koja je trebala uslijediti nakon prebacivanja PIO Fonda na budžet, koja podrazumijeva da vlast djelom javnih prihoda u budžetu FBiH, koji nije mali, a pune ga i penzioneri, dotiranjam stavke za penzije povećamo minimalne penzije, umjesto što se u bezbroj drugih slučajeva stotine miliona KM bacaju na gluposti, dok nam penzioneri doslovno umiru gladni.

Činjenica da penzioneri svoje penzije troše isključivo za hranu, režije ili lijekove, te da na godišnjem nivou u potrošnji učestvuju sa više od dvije milijarde KM govori u prilog da plaćaju više od 300 miliona KM PDV-a.

Stoga je više nego jasno da vlast ima prostora da pravednijom raspodjelom prihoda budžeta utiče na poboljšani materijalni status penzionera, koji su danas sa minimalnom penzijom doslovno poniženi.

Novina u samom Zakonu je mogućnost vanrednog usklađivanja penzija pod uslovom da je stopa rasta realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prethodnoj godini bila veća od tri posto i ako nema akumuliranog deficita u Budžetu Federacije BiH, a najviše do stope rasta BDP-a u prethodnoj godini.

Navedene izmjene zakona u formatu kako su predložene dokazuju da vlast ne želi ozbiljno uticati na promjenu socijalnog statusa više od 400.000 naših najstarijih sugrađana, iako ima novca na raspolaganju“, smatra Žuljević.