Penzionerima ne treba politička milostinja, nego dostojanstvena minimalna penzija

Delegat SDP BiH u federalnom Domu naroda Aner Žuljević smatra kako se Vlada FBIH igra sa penzionerima kroz tehnike usklađivanja, što po matematičkoj formuli koja je predložena znači da će više od 90 posto današnjih penzionera do kraja života živjeti u siromaštvu, birajući između toga hoće li biti gladni i penziju trošiti na terapiju ili obrnuto.

„Suština priče nije u usklađivanjima nego reformi koja je trebala uslijediti nakon prebacivanja PIO Fonda na budžet, koja podrazumijeva da vlast djelom javnih prihoda u budžetu FBiH, koji nije mali, a pune ga i penzioneri, dotiranjam stavke za penzije povećamo minimalne penzije, umjesto što se u bezbroj drugih slučajeva stotine miliona KM bacaju na gluposti, dok nam penzioneri doslovno umiru gladni.

Činjenica da penzioneri svoje penzije troše isključivo za hranu, režije ili lijekove, te da na godišnjem nivou u potrošnji učestvuju sa više od dvije milijarde KM govori u prilog da plaćaju više od 300 miliona KM PDV-a.

Stoga je više nego jasno da vlast ima prostora da pravednijom raspodjelom prihoda budžeta utiče na poboljšani materijalni status penzionera, koji su danas sa minimalnom penzijom doslovno poniženi.

Novina u samom Zakonu je mogućnost vanrednog usklađivanja penzija pod uslovom da je stopa rasta realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prethodnoj godini bila veća od tri posto i ako nema akumuliranog deficita u Budžetu Federacije BiH, a najviše do stope rasta BDP-a u prethodnoj godini.

Navedene izmjene zakona u formatu kako su predložene dokazuju da vlast ne želi ozbiljno uticati na promjenu socijalnog statusa više od 400.000 naših najstarijih sugrađana, iako ima novca na raspolaganju“, smatra Žuljević.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.