Penzioneri žive daleko od života dostojnog čovjeka

U ime socijalne pravde i života dostojnog čovjeku, Forum senior/ki SDP BiH čestita svim penzionerima i penzionerkama u BiH, 25.oktobar-Dan penzionera/ki.

Obilježavanje 25.oktobra-Međunarodnog dana penzionera, je prilika da i ovim povodom, Forum seniora/ki SDP BiH, skrene pažnju stranaka na vlasti u BiH i šire javnosti, da je život penzionera još uvijek daleko od dostojnog čovjeku i da se moraju, sa više odgovornosti i senzibiliteta odnositi prema populaciji koja im je osigurala političku i materijalnu osnovu za dugi niz godina njihove vladavine.

Osiguranje života dostojnog čovjeku je, prema Evropskoj socijalnoj povelji, koju je potpisala država Bosna i Hercegovina, obaveza države, a te obeveze su dužne izvršavati političke partije koje glasovima birača uspostavile vlast.

To su, u konkretnom slučaju SDA-HDZ i SNSD, koje se međusobnim optužbama i opstrukcijama vlasti, ne mogu usaglasiti o elementarnim stvarima funkcionisanja političko-pravnog sistema zemlje, a kamoli da zajedno brinu o penzionerima.

To pokazuju neoborive činjenice o primjeni neusaglašenih i diskriminirajućih penzionih politika koje stranke na vlasti nazivaju reformskim, kao i činjenice visini minimalnih i prosječnih penzija i njihovoj kupovnoj moći, kao i odsustvo političke volje da se materijalno stanje penzionera poboljša i osigura finansijska održivost javnih fondova i za buduće generacije penzionera.

Za mjesec septembar 2019.godine, prosjećnu starosnu penziju u uznosu od  459,20 KM primilo je 233.026  korisnika ili više od polovine ukupnog broj penzionera,  prosječnu invalidsku penziju u iznosu 364,87 KM, primilo je 68.639 korisnika, dok je prosječnu porodičnu penziju u iznosu od  367,03 KM, primilo 119.155. Najniža penzija je isplaćena u visini od 371, 00 KM.

Za isti mjesec, u RS je prosječna isplaćena penzija je iznosila 342, 62 KM, a najniža penzija za minimalan staž od 15 godina je isplaćena u visini od 174,44 KM,

Visina isplaćenih minmalnih I prosječnih penzija ne može pokriti elementarne životne potrebe.

Dok penzioneri iz srećnijih zemalja, penzionerske dane provode trošeći zarađeni novac na putovanja i žive život dostojan čovjeku, penzioneri iz oba bh entiteta, gledaju kako da sastave kraj s krajem, kako da prežive uz visoku cijenu potrošačke korpe i plaćanje lijekova, upućeni na samoizolaciju, prošenje, suicid, izloženi svakoj vrsti nasilja.

Penzioneri u Bosni i Hercegovini žive život hiljadu milja daleko od života dostojnog čovjeku.

U ime socijalne pravde i života dostojnog čovjeku, Forum senior/ki SDP BiH čestita svim penzionerima i penzionerkama u BiH, 25.oktobar-Dan penzionera/ki.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu