Forum seniora SDP BiH

Penzioneri prosvjetari nisu zaboravljeni

Uz želje za dobro zdravlje i dug život, u ime Foruma seniora SDP BiH, upućujem srdačne čestitke penzionerima iz oblasti prosvjete, povodom 5. oktobra – Svjetskog dana učitelja.

Istim povodom, odajem počast svim prosvjetnim radnicima koji su umrli u proteklom periodu.

Smatram da oni, koji svoj radni vijek proveli obrazujući i vaspitavajući mlade naraštaje, postajući njihovi uzori koje pamte cijeli život kao dobre ljude, ljude koji su svojim odgovornim i profesionalnim radom davali nesebičan doprinos razvijanju radnih navika, poštenju, solidarnosti, odnosu prema kulturnim i historijskim vrijednostima svoje zemlje, poštovanju drugog i drugačijeg, zaslužuju mnogo bolji materijalni i društveni status od onoga kojeg imaju.

Na žalost, sa “demokratijom” se mnogo toga promijenilo. U siistemu poremećenih vrijednosti, Škola je gotovo izgubila vaspitnu ulogu u društvu, a devalvirana je i uloga prosvjetara u procesu odgoja i obrazovanja mladih naraštaja. Penzionisani prosvjetari su dovodeni na prosjački štap jer ne mogu  živjeti od svoga dugogodišnjeg rada, izdvajajući dio zarade za period starosti.

Penzionisanim prosvjetarima poručujem da nisu zaboravljeni i da Imaju našu podršku u borbi za bolji materijalni i društveni položaj.