Nijaz Helez

Penzioneri izgubili pravo i na posmrtninu?

Zašto od augusta mjeseca nema isplate posmrtnina porodicama umrlih penzionera, pitanje je koje je na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH postavio zastupnik Nijaz Helez (SDP). On je kazao kako je više od 3.000 neisplaćenih posmrtnina na koje se čeka godinu. 

– Pitam Vladu FBiH i direktora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje zašto od augusta 2021. godine nema isplata posmrtina porodicama umrlih penzionera. Zakon o PIO-u u članu 147. kaže da nakon smrti penzionera nasljedniku, užem članu porodice, koji izmiri troškove ukopa, pripada naknada u visini prosječne penzije. Imamo informaciju da je više od 3.000 neisplaćenih posmrtnina na koje se čeka više od godinu. Od augusta je isplata skroz obustavljena i broj se neprestano povećava. Ovdje navodim socijalni faktor. U većini slučajeva riječ je o bračnim drugovima koji dobiju minimalnu penziju od onog ko je umro i očekuju taj novac, a njega nema. Ovo je vrlo ozbiljna situacija i neka se novac uplaćuje ljudima, da se do Nove godine isplate ove posmrtnine – kazao je Helez.

U Federalnom zavodu PIO priznaju da je bilo zastoja u isplati posmrtnina za penzionere.

– Što se tiče pogrebnih troškova, bio je zastoj u isplati od augusta ove godine. Naime, tada su bila potrošena sredstva predviđena Finansijskim planom za 2021. na stavci pogrebnih troškova (oko 5.000.000 KM). Mi smo tada zatražili saglasnost Ministarstva finansija za preraspodjelu novca unutar Finansijskog plana, kako bi se osigurala dodatna sredstva za isplatu pogrebnih troškova. Saglasnost smo dobili u drugoj polovini prošlog mjeseca. Nakon dobijene suglasnosti, 22.11. smo isplatili naknadu troškova pogreba za ukupno 4.730 osoba. Time smo se ponovno vratili u zakonske okvire, kada je riječ o rokovima rješavanja, dakle dva mjeseca – rekao nam je Tomislav Kvesić, portparol Zavoda PIO FBiH.

Posmrtnina je u iznosu prosječne penzije koja je bila mjesec prije smrti korisnika, pa je tako sada 430 KM.

faktor.ba

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.