Penzije povećati odmah i sada, bez uslovljavanja

Opredjeljenje premijera Vlade FBiH Fadila Novalića, federalnog ministra rada i socijalne politike Veska Drljače i direktora Zavoda PIO/MIO FBiH Zijada Krnjića,  da se od 1. januara 2023. omogući akontativno usklađivanje penzija za 11,1 posto, pod uslovom da Parlament FBiH usvoji Budžet FBiH za narednu godinu, „a koje bi se moglo isplatiti uz redovnu isplatu januarskih penzija“ ( FENA 26. dec 2022), predstavlja klasičan primjer populizma, ucjene i manipulacije socijalnim mirom socijalno najugroženije kategorije stanovništva.

Umjesto interventnog iznalaženja mogućnosti za povećanje penzija, predstavnici federalne vlasti, bez imalo saosječanja za težak materijalni položaj, penzionerima stavljaju u izgled povećanje koje zavisi od usvajanja budžeta za narednu godinu i povećavaju neizvjesnost i strah za preživljavanje penzionera.

Penzije je nužno povećati odmah i sada, bez uslovljavanja, mišljenje je predsjednice Foruma seniora SDP BiH, Suade Hadžović.

Ne začuđuje činjenica što su predstavnici federalne Vlade upriličili razgovor sa predstavnicima Saveza udruženja penzionera nakon deset mjeseca od podnošenja zahtjeva za prijem, niti činjenica što za skoro cijelu godinu nisu našli bar približan odgovor na rast troškova života i rast inflacije, ali začuđuje činjenica što su iznašli model „akontativnog“ usklađivanja penzija koji nije predviđen važećim zakonom, te što su predstavnici penzionera pristali na ucjenu  koja penzionere vodi u još teži materijalni položaj i veću neizvjesnost.

Dostignuti nivo penzija za novembar 2022. godine i to najniže penzije od 445,60 KM, prosječna svih penzionera 482,75 KM, zajamčena 531,86 ne može ni približno zadovoljiti osnovne životne potrebe penzionera, imajući u vidu da je vrijednost potrošačke korpe za mjesec oktobar 2022.godine, dostigla iznos od 2905,46 KM.

Od ukupno 433.880 isplaćenih penzija, preko 200 hiljada su najniže penzije od koje se  najveći iznos izdvaja za režijske troškove i lijekove.

Kako su predstavnici federalne Vlade na čelu sa premijerom Novalićem, potpuno svjesni da je „akontativni“model usklađivanja penzija neizvodiv, da se zaključiti da se njegovim saopćavanjem predstavnicima Saveza penzionera i javnosti, želi kupiti socijalni mir penzionera i odložiti najavljene javne proteste.

Održavanje dostignutog nivoa svih penzija i kontinuirane neizvjesnosti i straha penzionera za preživljavanje, je nespojivo sa principima ekonomske i socijalne pravde.

Penzije je nužno povećati odmah i sada, bez uslovljavanja.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.