Dopredsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo

Pekić: HPV vakcine prvi put u BiH uvedene tek prije dvije godine

Dopredsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Jelena Pekić saopćila je da je, prema Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo, uputila inicijativu za kreiranje promotivne kampanje i podizanja svijesti javnosti o važnosti HPV vakcine.

U saopćenju za javnost najavila je da će, istu inicijativu, pokrenuti i prema federalnom ministarstvu zdravstva te pozvala kolegice zastupnice iz drugih kantona da traže od resornih kantonalnih ministarstva da osiguraju sredstva za besplatne doze HPV vakcine.

“Činjenica je da je HPV vakcina prvi put u BiH postala dostupna tek 2022. godine, dok se u zemljama Evropske unije ta vakcinacija implementira i preporučuje unazad 15-ak godina i više.  Od decembra 2023. godine, u domovima zdravlja Kantona Sarajevo ponovo je dostupna besplatna vakcina protiv HPV-a za sve djevojčice i djevojke dobne starosti od 11 do 26 godina. Od velike važnosti je pitanje svijesti o HPV vakcinaciji naročito uzimajući u obzir dobre prakse drugih zemalja, kao što je Škotska u kojoj od 2008. godine nije registrovan niti jedan slučaj raka grlića materice među ženama koje su vakcinisane HPV vakcinom. Očekujem da se program HPV vakcinacije nastavi i u budućnosti te da zajedno, svi akteri radimo na podizanju svijesti o važnosti prevencije raka grlića materice upravo imunizacijom koja nam je sada i dostupna”, istakla je Pekić, u diskusiji tokom razmatranja izvještaja o poslovanju zdravstvenih ustanova za 2022. godinu, na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja je održana u petak, saopćeno je.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.