Pavić Pečenković: Poboljšati sistem socijalne zaštite i uskladiti sa stvarnim potrebama korisnika

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Enda Pavić Pečenković sa saradnicama održala je sastanak sa delegacijom UNICEF-a u sastavu Selma Kazić i Darko Kobetić. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva zdravstva KS i Ministarstva za odgoj i obrazovanje Ks.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS i UNICEF su u zajedničkoj misiji da se sistem socijalne zaštite u Kantonu Sarajevo poboljšava i usklađuje sa stvarnim potrebama korisnika. Poseban fokus u tom smislu stavljen je na unapređenje zaštite jedne od najranjivijih kategorija našega društva, a to su djeca sa teškoćama u razvoju i djeca sa invaliditetom i način trenutne procjene odnosno kategorizacija ove djece.

Navedeno podrazumijeva multidisciplinaran pristup u procjeni preostalih funkcionalnih mogućnosti ove djece i u tom smislu uključivanje sektora odgoja i obrazovanja i sektora zdravstva je neophodan korak u ovom procesu, a sve u cilju približavanja trenutnog sistema međunarodnim standardima, u skladu sa klasifikacijom funkcionisanja, invaliditeta i zdravlja (MKF) Svjetske zdravstvene organizacije.

Predstavnici UNICEF-a na sastanku su prisutnim predstavili navedeni model, te prezentirali informacije o tekućim procesima ove reforme u Hercegovačko-neretvanskom, Zeničko-dobojskom i Unsko-sanskom kantonu koji su već napravili značajne korake u implementaciji novog pristupa.

Svi prisutni su se saglasili da je neophodno multisektorsko djelovanje resora socijalne zaštite, zdravstva i obrazovanja u budućim aktivnostima koji će se provoditi po ovom pitanju.

“Kao dugogodišnji profesionalac u oblasti socijalne zaštite podržavam model procjene invaliditeta koji u fokusu nema dijagnozu, već preostale sposobnosti i model koji podrazumijeva holistički pristup i podršku porodici koja ima dijete sa poteškoćama u razvoju. Sretna sam što imam priliku da budem dio onih koji reformiraju sistem zaštite djece sa poteškoćama u razvoju i njihovih porodica u Kantonu Sarajevo i uz opredijeljenost resornih ministarstava i pomoć i ekspertizu kolega iz UNICEF-a, vjerujem da ćemo uspjeti MKF pristup implementirati u praksu procjene invalidnosti u Kantonu Sarajevo”, istakla je ministrica Pavić Pečenković.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.