Irfan Čengić

Parlamentu dostaviti svu dokumentaciju za Termo blok 7

Komentarišući za TV1 najavu izgradnje projekta Termo bloka 7 Irfan Čengić je naglasio da je prije izjašnjavanja Parlamenta Federacije BiH o ovom projektu nužno dostaviti kompletnu dokumentaciju parlamentarcima. Napomenuo je da javnost, a pogotovo stručnu javnost, treba detaljno upoznati sa svim aspektima projekta.

“Vlada FBiH je od skoro završenog projekta izgradnje Termo bloka 7 koji je iza sebe ostavila Vlada Nermina Nikšića, dvije godine potrošila da pljuje po tom projektu, pa godinu dana da ga revidira, da bismo na kraju došli u apsurdnu situaciju da se Parlament izjašnjava o projektu za koji parlamentarci nisu dobili ni kompletnu dokumentaciju”, poručio je Čengić.

Prema nekim navodima samo bankovna garancija za ovaj projekat povećana je za 38 miliona KM u odnosu na predhodni projekat. Predstavnici SDP BiH zbog toga izražavaju ogromnu dozu sumnje u dobronamjernost Vlade spram ovog epohalnog projekta, te ističu kako su razvlačenje i veći troškovi očiti pokazatelji nastavka nedomaćinskog upravljanja javnim resursima.

“Vlast koja četiri godine od gotovine pravi veresiju sa Termo blokom 7 i Vlada koja je u četiri godine uspjela nadmašiti sve rekorde laganja i zamajavanja građana, ne može od nas, a ni od građana, očekivati bilo kakvo povjerenje. Pogotovo ne mogu očekivati da ćemo glasati na neviđeno bez adekvatnog uvida u projekat.

Mi u SDP BiH sigurni smo da će u mandatu naredne vlade započeti izgradnja Termo bloka 7 jer je to strateški projekat za našu zemlju te jedan od ključni projekata našeg Plana 10. Energetske stabilnosti i neovisnosti Bosne i Hercegovine je žila kucavica ekonomije, baš zato je sramotno što se s projektom ovoliko čekalo, i što se sada pokušava u zadnji čas nešto progurati, ne bi li se vladajuća svita u kampanji uslikala kraj kamena temeljca. Termo blok 7 je puno više od još jedne fotografije, on ne smije ostati samo još jedan kamen temeljac u nizu ove vlasti. Upravo zato zahtijevamo maksimalnu ozbiljnost, transparentnost i oprezan pristup projektu”, upozorava Čengić.