Nermin Nikšić

Parlamenti trebaju birati glavne tužitelje u Bosni i Hercegovini

Zastupnik SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nermin Nikšić predložio je da parlamenti biraju glavne tužitelje u Bosni i Hercegovini.

Nikšić je u okviru rasprave o stanju u pravosudnim institucijama BiH na današnjoj hitnoj sjednici Zatsupničkog doma PSBiH podsjetio na brojne slučajeve ubistva i likvidacija u BiH ističući da su predstavnici međunarodne zajednici insistirali na reformi pravosuđa i da je tada nametnut ovakav sastava Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH.

“Sam sastav VSTV-a u ovako složenoj državi budi sumnje u mogućnost korupcije“, rekao je Nikšić dodajući da bi i u razvijenijim državama teško bilo vjerovati u profesionalnost sudija i tužilaca koji odlučuju u VSTV-u.

On je kazao da je SDP prije sedam godina problematizirao izbor glavni tužilaca u Bosni i Hercegovini i da glavni tužioci moraju odgovarati građanima, odnosno parlamentima. Podsjetio je i da u susjednim zemljama zakonodavni organi biraju glavne tužitelje te da je ta ideja u BiH naišla na žestoke kritike predstavnika međunarodne zajednice.

“VSTV-u je odgovaralo takvo rješenje kako bi zadržali postojeće stanje. Današnje stanje u VSTV-u je odgovornost onih koji ne žele priznati grešku u pravosuđu. Ovo je jedna od najlošijih reformi u BiH”, kazao je Nikšić ističući da je VSTV otuđeni centar moći.

Nikšić je kazao da postoji veliki politički utjecaj na bh. pravosuđe ističući i da obavještajne strukture pored pravosudnih napokon moraju početi služiti građanima, a ne političkim strankama. Kako kaže, u BiH se montiraju politički procesi navodeći kao primjer slučaj bivšeg ministra prometa i komunikacija BiH Damira Hadžića iz SDP-a BiH.

“Očito je da je kompletan sistem zreo za renoviranje. Predlažem da se vratimo to da se predstavnicima građana, odnosno zastupničkim tijelima, treba dati nadležnost za izbor glavnih tužilaca u BiH”, kazao je Nikšić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu