Bećirović i Mešić: Dejtonska politička klasa uživa nepotrebne privilegije

Parlamentarna većina odbila ukidanje tzv. jubilarne nagrade

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu prihvatili donošenje Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine. Bio je to prijedlog Mirsada Mešića i Denisa Bećirovića, zastupnika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BIH). Ovim izmjenama predviđeno je da se izabranim i imenovanim dužnosnicima ukine pravo na jubilarnu naknadu, ali prijedlog nije dobio neophodnu podršku parlamentarne većine.

Suština ovih zakonskih rješenja bila je u ukidanju tzv. jubilarne nagrade za izabrane i imenovane zvaničnike. Predložena rješenja su na tragu dosadašnjih prijedloga poslanika SDP BiH o ukidanju nepotrebnih privilegija koje je nametnula dejtonska politička klasa nakon 1995. godine. Jubilarna nagrada je samo jedna od mnogih nepotrebnih privilegija o kojima većina građana može samo sanjati, a ne koju pravo polaže povlaštena politička elita.

Tekst prijedloga zakona možete pročitati ovdje:

Prijedlog zakona o radu u institucijama

Prijedlog zakona o placama i naknadama u institucijamahttp://www.sdpbih.com/datoteke/uploads/Prijedlog-zakona-o-radu-u-institucijama.pdf