Saša Magazinović

Parlament EU upozoren na opasnosti nuklearnog otpada u Trgovskoj gori

Poslanik u Predstavničkog domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović pozvao je poslanike Evropskog parlamenta da se uključe u rješavanje problema u vezi sa namjerom institucija Hrvatske da nuklearni i radioaktivni otpad skladište i odlažu na lokaciji Trgovska gora, koja će imati najveći negativni uticaj na stanovništvo i životnu sredinu u BiH.

Magazinović, koji je i predsjedavajući Zelenog kluba, uputio je pismo poslanicima Evropskog parlamenta u kojem ih informiše o namjeri institucija Hrvatske o skladištenju nuklearnog otpada na granici sa BiH, te zaključcima međunarodne konferencije koja je o ovoj temi održana u parlamentu BiH.

Iz Parlamentarne skupštine BiH saopšteno je da je Magazinović u pismu kojim se obratio parlamentarcima, posebno rukovodstvu Evropskog parlamenta, šefovima poslaničkih grupa i poslanicima čiji je angažman vezan za BiH, naglasio da je riječ o potencijalno najvećem regionalnom problemu.

Magazinović je evropske parlamentarce upoznao o činjenici da su parlamenti BiH i entiteta jednoglasno usvojili dokumente kojima se jasno ističe protivljenje ovoj namjeri institucija Hrvatske, te da je nedavno i Predsjedništvo BiH zatražilo da se lokacija Trgovska gora, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice sa BiH, izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada.

“Smatramo da odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada nastalog radom nuklearne elektrane Krško (Slovenija), na lokaciji Trgovske gore, nekoliko stotina metara od granice sa BiH, jednako toliko udaljeno i od područja odakle veliki broj građana BiH koristi vodu za piće, te manje od tri kilometra od središta opštine Novi Grad u BiH, ne ispunjava ni minimalne uslove, te da nije u skladu sa međunarodnim konvencijama, direktivama, sporazumima i standardima”, navodi se u Magazinovićevom pismu.

Prema njegovim riječima, zbog blizine granice sa BiH i njenog geografskog položaja, ova lokacija imaće najveći negativni uticaj na stanovništvo i životnu sredinu u BiH.
Naglašavajući jedinstven stav svih političkih aktera, nevladinog sektora i javnosti u cjelini u pravcu snažnog protivljenja da se nuklearni i radioaktivni otpad skladišti “u našem dvorištu”, Magazinović je zaključio da zbog svega poziva evropske parlamentarce da se u ličnom kapacitetu, ali i sa velikom odgovornošću prema stanovnicima zemalja sadašnjih i budućih članica EU, uključe u rješavanje ovog velikog problema.

“Iskreno vjerujem da je ovo prilika da građani BiH kroz vaš angažman vide i benefite budućeg članstva u EU, zajednici koja njeguje progresivne vrijednosti i jednaku brigu za sve građane Evrope”, dodao je Magazinović.

On je evrospkim parlamentarcima dostavio i zaključke donesene na Konferenciji “Problem skladišta/odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore”, održane 25. marta.

U tim zaključcima se navodi da lokacija Trgovska gora, mikrolokacija Čerkezovac, opština Dvor, u Hrvatskoj nije prihvatljiva za skladištenje nuklearnog otpada jer se nalazi na granici, uklinjena u teritoriju BiH, i da ne ispunjava eliminatorne kriterijume za odlagalište nisko i srednje radioaktivnog otpada.

U zaključcima se upozorava da će lokacija, zbog blizine granice sa BiH i geografskog položaja imati najveći negativni uticaj na stanovništvo i životnu sredinu u BiH, na raznovrsni biljni i životinjski svijet, na rijeku Unu i vodozahvate vode za piće, ugroziti Park prirode “Una”, Nacionalni park “Una” i onemogućiti turizam i proizvodnju zdrave hrane u cijelom pogođenom području.

Nezavisne novine

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.