Parlament će vrlo brzo ući u neki normalan slijed događaja

SDA-ovci i DF-ovci posljednjih dana kukaju kako je suspendirana parlamentarna demokratija jer se ne održavaju sjednice Predstavničkog doma FBiH.

Posljednji u nizu koji se javio da ‘upozori’ jeste bivši premijer, osuđenik za kriminalnu nabavku respiratora i crnolistaš Fadil Novalić.

“Cilj je izgleda spriječiti da mi zastupnici djelujemo kao korektivni faktor koji bi ukazao na destruktivno djelovanje i spriječio ga. Sjednice se ne sazivaju zbog činjenice da većina koju je međunarodni faktor skupio na 24 sata više nije sigurna”, naveo je Novalić.

No, očito se radi neupućenosti.

“Sada smo nekad pred istekom onog roka koji je Vlada sama sebi dala vezano za zakone koje će ostaviti ili pustiti ponovo u proceduru, a ubrzo nakon toga očekujem da ćemo početi sa sjednicama federalnog parlamenta”, rekao je zastupnik SDP-a Damir Mašić za Raport.

“Vi znate da su svi zakoni povučeni i da je to praksa koja se u svim zemljama koristi, pa tako i u BiH. Svaka Vlada je do sada to koristila i to je fer i pošteno. Novi saziv Vlade, novi resori i ministri trebaju pregledati zakone koji su u proceduri i vidjeli da li su u skladu sa programskim načelima i opredjeljenjima Vlade i ministarstva. S te strane, ja očekujem da ćemo uskoro imati sjednicu parlamenta, ali prvi predosulov su zakoni odnosno legislativa od strane Vlade FBiH”, kazao nam je Mašić.

Dodao je da je određeni broj zakona od Vlade FBiH prethodnih dana već pušten u parlamentarnu preceduru.

“Parlament će vrlo brzo ući u neki normalan slijed događaja i rad u smislu sjednica koje će se održavati. Treba napomenuti da je nepunih mjesec dana prošlo kako je imenovana nova Vlada tako da je ova mala pauza objaketivno očekivana”, rekao je Mašić.

Neki od onih koji su već kritikovali (ne)rad novog saziva federalnog parlamenta su predsjedavajući Kluba zastupnika DF-a Mahir Mešalić i predsjedavajući Kluba zastupnika Stranke za BiH Admir Čavalić.

Mešalić kaže da rukovodstvo Zastupničkog doma kalkuliše kako bi osiguralo potrebnu većinu, “jer im je ona nestabilna i zavisi od odsustva jednog zastupnika”, dok Čavalić kaže da nam prijeti “zamka godišnjih odmora” i dodaje da ako uđemo u narednu godinu bez niza usvojenih zakona, onda tek 2025. može doći do njihove implementacije.

Mašić nije želio puno da se osvrće na takve navode.

“Na neozbiljne, paušalne i izjave koje ne zavrijeđuju bilo kakvu vrstu pažnje, ja ne bih se osvrtao. Tako će biti i ovog puta. Neću im pružiti to zadovoljstvo da komentarišem u najmanju ruku zlonamjerne izjave”, kazao je.

Mašić dodaje da Vlada s parlamentarcima ima redovne sastanke i da je zadovoljan komunikacijom.

Kratko je komentirao i najavljeni Kongres SDP-a. Špekulira se o tome hoće li Nermin Nikšić ostati na čelu stranke ili ne, te o navodnim izmjenama Statuta stranke.

“Ne bih preudicirao bilo koju vrstu odluka Kongresa. Kongres je, kao što znate, 9. juna. Nije to tako daleko. Sve će biti vrlo brzo poznato, ali to prije svega mora biti odluka delegata Kongresa”, rekao je Mašić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.