Saša Magazinović

Parlament BiH usvojio inicijativu u vezi 14 prioriteta iz Mišljenja EU

Na nedavno održanoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH, bez ijednog glasa protiv,  usvojena je inicijativa poslanika SDP-a Saše Magazinovića kojom se zadužuje Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta BiH da, u saradnji sa Vijećem ministara BiH, pripremi materijal i prisustvo nadležnih članova Vijeća ministara kako bi podnijeli relevantnu informaciju o poduzetim mjerama na temelju Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji sa posebnim akcentom na realizaciju 14 ključnih prioriteta iz ovog dokumenta.

U posljednjem Mišljenju Komisije o zahtjevu za članstvo u Evropskoj uniji se, između ostaloga, kaže da Bosna i Hercegovina treba započeti proces rješavanja pitanja funkcionalnosti kako bi se ispunili zahtjevi za članstvo u EU i preuzele odgovarajuće obaveze.

Magazinović je posebno istaknuo da je uloga Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u procesu EU integracija po ocjeni mnogih potcijenjena, a kapaciteti i politička važnost najvišeg zakonodavnog tijela u državi nedovoljno iskorišteni. Istaknuo je da je veoma važno da svi ključni politički akteri preuzmu svoj dio odgovornosti i angažuju se na odgovarajući način kako bi dokazali da opredjeljenje za evropski put nije samo fraza koja se koristi u javnom prostoru.

„Nepostupanje ili presporo postupanje po preporukama Evropske komisije šalje sliku naše nezainteresovanosti da postanemo dijelom EU. Zato je od velike važnosti da se o Mišljenju Evropske komisije i djelovanju po osnovu preporuka iz ovog dokumetna konačno organizuje rasprava najvišeg zakonodavnog organa države koja će rezultirati konkretnim zaključcima i aktivnostima koje će biti prepoznate i od strane građana Bosne i Hercegovine, jednako kao i od partnera iz Brisela“, naveo je Magazinović u raspravi koja je prethodila usvajanju inicijative.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu