Mesihović

Pacijent je na prvom mjestu

Mesihović je istakao da Nacrt novog zakona o zdravstvenom osiguranju predviđa uspostavljanje jedinstvenog, centralnog fonda zdravstvenog osiguranja u Federaciji BiH, bržu i efikasniju zdravstvenu zaštitu i stvarno izjednačavanje prava svih pacijenata na području cijele Federacije BiH.

Slika

Nacrt zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju predviđa da uposlenici kojima poslodavac nije uplatio doprinose za zdravstveno osiguranje, i dalje ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu, a troškove liječenja snosit će njihov poslodavac, kazao je federalni ministar zdravstva prof. dr. Rusmir Mesihović sinoć prilikom gostovanja u dnevniku TV1.

Govoreći o Nacrtu zakona koji je Vlada FBiH usvojila 15. jula ove godine i uputila u parlamentarnu proceduru, dr. Mesihović je pojasnio da u skladu sa aktuelnim Zakonom o zdravstvenom osiguranju iz 1997. godine, uposlenici kojima poslodavac nije uplatio doprinose za obavezno zdravstveno osiguranje gube pravo na zdravstvenu zaštitu, izuzev hitne, što je svakako jedna od neuralgičnih tačaka važećeg zakona.

Stoga je Nacrt novog zakona, naglasio je Mesihović, usmjeren u potpunosti na građane FBiH, odnosno pacijente i predviđa da uposlenici čiji poslodavci nisu izmirili svoje obaveze, zadržavaju pravo na zdravstvenu zaštitu, dok će troškove njihovog liječenja snositi poslodavci.

Dr. Mesihović je istakao da Nacrt novog zakona o zdravstvenom osiguranju predviđa uspostavljanje jedinstvenog, centralnog fonda zdravstvenog osiguranja u Federaciji BiH, bržu i efikasniju zdravstvenu zaštitu i stvarno izjednačavanje prava svih pacijenata na području cijele Federacije BiH.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.