Nermin Nikšić

Ovoj državi je potrebno bosanskohercegovačko, a ne bošnjačko, hrvatsko ili srpsko jedinstvo

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić kazao je da se rezultati popisa stanovništva u BiH trebaju objaviti što prije jer je to tehničko pitanje, koje aktuelna vlast koristi za ostvarivanje svojih interesa i na taj način ugrožava evropski put BiH.

Prije današnje sjednice Predsjedništva SDP-a BiH novinarima se obratio predsjednik te stranke Nermin Nikšić koji je komentarisao aktuelnu političku situaciju i sve prisutniju krizu u funkcionisanju državnih institucija, što je posljednjih nekoliko dana najavljivao član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Ivanić je najavio mogućnost blokade određenih institucija zbog, kako je kazao, nepovoljne odluke direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića o usvajanju jedinstvene metodologije za obradu rezultata popisa. Pod izgovorom da su interesi Republike Srpske ugroženi Ivanić je najavio da će “zatezati” rad Predsjedništva.

“Ja ne želim spekulisati da li će Ivanić i PDP u skorijoj budućnosti možda formirati neku koaliciju sa SNSD-om, ali evidento je da je nakon navodnog hrvatskog i bošnjačkog jedinstva na pomolu i srpsko jedinstvo. Želim poručiti da je ovoj zemlji prije svega potrebno bh. jedinstvo”, kazao je Nikšić.

On je dodao da ne misli da će se srpski predstavnici povući iz Centralnog popisnog biroa.

“U posljednje vrijeme samo se traže teme o kojim će se raspravljati, dok niko ne razgovara o tome kako ćemo poboljšati životni standard građana. Opasno je da dovodimo u opasnost evropsku budućnost BiH zbog tehničkih pitanja kao što je popis stanovništva”, zaključio je Nikšić.

Vladajuću koaliciju Nikšić je nazvao licemjernom dodajući da je i sama predaja aplikacije za članstvo u EU nekredibilna s obzirom da tri uslova nisu bila ispunjena.

– U ovom trenutku fokusiramo se na nešto što ne bi trebao biti problem. Prebrojavanje krvnih zrnaca građana nakon što smo spiskali 50 miliona KM, pravi se problem tamo gdje ga nema. Uoči lokalnih izbora traži se ponovo problem na nacionalnoj osnovi. Niko ne priča o zapošljavanju – kazao je Nikšić.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva SDP-a će se, između ostalog, raspravljati i o popisu stanovništva, blokadi državnih institucija te listama SDP-a za lokalne izbore.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.