KO SDP Sarajevo

Ovo je "ubijanje" multietičnosti

Radi se o grubom kršenju Ustava FBiH, Ustava Kantona Sarajevo, te će SDP kao stranka iskoristiti sva svoja prava da ovakav čin dokaže pred nadležnim institucijama – rekao je Musić

SlikaSmjena predsjedavajuće Općinskog vijeća Ilidža Smiljane Viteškić predstavlja grubi nasrtaj na demokratiju, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu predsjednik Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) Sarajevo Fikret Musić.

Po njegovim tvrdnjama, jučerašnji čin govori o pokušaju da se vlast u lokalnoj zajednici koncentrira u rukama jednog čovjeka i ovom smjenom predsjedavajuće Viteškić je ustvari želja načelnika te općine Senaida Memića da uzme potpunu kontrolu i zakonodavne i izvršne vlasti.

– Radi se o grubom kršenju Ustava FBiH, Ustava Kantona Sarajevo, te će SDP kao stranka iskoristiti sva svoja prava da ovakav čin dokaže pred nadležnim institucijama – rekao je Musić.

Predsjednik Općinske organizacije SDPBiH Ilidža Miladin Vidaković smatra da je jučerašnja odluka krajnje licemjerna, „pa i neodrživa“.

– Smiljana Viteškić smijenjena je zbog toga što njima ne odgovara naša multietnička stranka. Ultimativno se od Smiljane tražilo da pređe u SDA ako želi zadržati poziciju predsjedavajuće – rekao je Vidaković.

Kako je rekla smijenjena Smiljana Viteškić, od nje se tražilo da napusti SDP.

– Vi ste dobili pismeno razloge moje smjene i moram reći da ništa od toga nije tačno i da svako ko me poznaje zna da to nisam ja. Tražili su od mene da napustim SDP, da pređem u SDA, pa čak i da budem samostalni vijećnik i zaista nisam mogla prihvatiti sve te ucjene – kazala je Viteškić.

Vijećnik Općinskog vijeća Ilidža Samir Avdić je rekao da „kao čovjek čija je porodica dala žrtve za multietničku BiH nikada neću pristati na pokušaje onih koji tu multietičnost suzbijaju".

– Moram navesti da je veoma teško raditi sa ljudima koji se ponašaju bahato što je potvrđeno i juče. Ni jedan od razloga za smjenu predsjedavajuće nije argumentiran i to je ono što mene kao opozicionog vijećnika boli. Radi se o pritiscima na nebošnjakinje, to je razlog tih smjena – rekao je vijećnik Općinskog vijeća Ilidža Samir Avdić.

U obrazloženju, između ostalo, koje je jučer dostavljeno za smjenu Smiljane Viteškić, navodi se neefikasan rad kao i to da predsjedavajuća svoju dužnost ne vrši u skladu sa Statutom i Poslovnikom o radu Općinskog vijeća Ilidža.

– Smjenjuje se žena koja se borila za multietničku BiH kao Srpkinja u Armiji BiH da bi je zamijenili vijećnikom koji dolazi iz reda konstitutivnog naroda iz kojeg dolazi i načelnik. To za mene nije borba za multietničku BiH – kazao je Avdić.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.