Demir Mahmutćehajić za Vijesti.ba

Ovo je politički proces, raskrinkali smo kriminal CIK-a

Na Opštinskom sudu u Čapljini danas održan je nastavak glavnog pretresa u predmetu u slučaju Salmira Kaplana, Demira Mahmutćehajića i ostali, optuženih za rušenje izbornog procesa u Stocu u oktobru 2016. godine, ali i za fizičke napade.

Mahmutćehajić, koji je danas svjedočio na Sudu, za Vijesti.ba kazao je da kao optuženi u ovom predmetu ne može davati ocjene u vezi sa samim procesom suđenja, ali napominje da nije zadovoljan radom Kantonalnog tužilaštva HNK, jer nije podignuta nijedna optužnica protiv onih koji su, kako je istakao, krali glasove na lokalnim izborima.

S tim u vezi, podsjetio je da je kantonalni tužilac odbacio prijavu protiv Renate Stanković koja je “snimljena kako glasa na mjestu na kojem nije prijavljena da glasa”.

“Na današnjem nastavku glavnog pretresa svjedočio sam o okolnostima koje su dovele do toga da sam ja, kao odgovorni građanin, uradio sve što sam znao i mogao kako bih smirio situaciju 2. oktobra i kako bih spriječio izbornu krađu. Takođe, svjedočio sam da su članovi Opštinske izborne komisije zajedno sa članovima Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) najodgovorniji za sve nepravilnosti, neregularnosti, nemir, greške i propuste koji su se desili u Stocu”, istakao je Mahmutćehajić, inače jedan od čelnika Inicijative za Stolac.

Govoreći o toku samog suđenja, on je naveo kako je zadovoljan odnosom opštinskog Suda, ali da to nije slučaj sa pravnim sistemom generalno, a pogotovo ne sa Tužilaštvom HNK, koje je, kako tvrdi, jednostrano i pod kontrolom HDZ-a BiH.

“Tužilaštvo je u ovom slučaju montiralo politički proces protiv nas. Nažalost, mi u cijelom slučaju nemamo podršku političkih stranaka i struktura iz Sarajeva, koje pokušavaju da na neki način kapitaliziraju i uzmu poene na onome što smo mi prošli i prolazimo u Stocu”, kazao je Mahmutćehajić.

Stoga nije zadovoljan činjenicom da su čelnici Inicijative za Stolac prepušteni sami sebi, ali kaže da, srećom, stolačko jedinstvo postoji.

“Uporni smo, ne stidimo se, nismo uradili ništa loše i nekorektno. Mi smo raskrinkali kriminal CIK-a BiH i opštinskih izbornih komisija, te spregu HDZ-a BiH sa članovima CIK-a. To nam daje satisfakciju u cijelim ovom procesu”, poručio je Mahmutćehajić.

Mišljenja je da je rano prejudicirati konačni ishod suđenja u slučaju “Kaplan i ostali”.

“No, želim reći da mi ishod suđenja nije važan. Ako Sud presudi da ću ići u zatvor ili da ću biti kažnjen na neki drugi način, ja ću to ponosno nositi, jer znam da ništa nečasno nisam uradio, a naročito zbog toga što Kantonalno tužilaštvo nije pokrenulo postupke protiv ljudi koji kradu i koji su krali izbore sve vrijeme”, naveo je on.

U demokratiji, podcrtao je, obaveza svakog građanina je da štiti izborni proces i način kako se formira vlast, a to je poštenim i fer izborima.

“Oni koji zatvaraju oči na lopovluk i krađu izbora su saučesnici u kriminalnu i zločinu, koji se može mjeriti sa ubistvom desetina hiljada ljudi. Oni koji na lažan način dođu na vlast, kradu i uništavaju budućnost djece i svih nas”, zaključio je Mahmutćehajić.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.