Saša Magazinović

Ovo je nepoštivanje institucija države

Saša Magazinović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, izjavio je tokom današnje pauze sastanka tog zakonodavnog tijela da Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik dogovaraju van institucija države stvari od javnog značaja.

“Oni su ishod današnjeg glasanja prije dogovorili isto tako mimo institucija kao što danas sjede, isto tako ne poštujući institucije države BiH, isto tako dokazujući da ovo nije pravna država, nego 1/3 država Dodika, Čovića i Izetbegovića. Današnji sastanak je još jedan dokaz tome. Mene više brine podrška međunarodne zajednice takvom načinu vođenja politike u BiH, vaninstitucionalnom djelovanju, balkanizaciji međunarodne zajednice u BiH koja je pristala na naš način rada”, kazao je Magazinović.

Upozorio je da je rješenje o Mostaru koje su usaglasili SDA i HDZ rješenje protiv jedinstvenog rada Mostara.

“To je rješenje koje briše glasove onih stranaka koje žele biti zastupljene u svim dijelovima grada. A forsira ove dvije stranke koje su podijelile grad i glasove dobijaju na tačno određenim područjima. Primjer za to je da jedna stranka koja je na prošlim izborima osvojila 1.500 glasova, manje od SDP-a, imala bi više mandata. Riječ je o prijedlogu zakona koji se može nazvati izbornim mešetarenje koje ima za cilj da ove stranke imaju vlast u Mostaru i da Mostar bude podijeljen grad. Zbog toga mi ne možemo podržati ovakav prijedlog i ne možemo podržati da se na mala vrata pravi šest ili više opština unutar grada sa šest ili više malih načelnika koji se ne zovu tako. Novac bi se dijelio isključivo na etničkoj osnovi, što su sve elementi ovog prijedloga”, rekao je on.

Upitan kako gleda na to što HDZ neće podržati usvajanje budžeta po hitnom postupku, Magazinović kaže da je HDZ upravu na teoretskom nivou, samo što su oni nevjerodostojni da govore o tome.

“Kad god se mogla zaobići procedura oni su učestvovali u zaobilaženju procedure. Sad govore o transparentnosti i potrebi da se i javnost i zastupnici uključe u odlučivanje, jer im u ovom trenutku politički odgovara da budžet ne bude usvojen. Imamo pravo na osnov sumnje da je to zato što se njima ne žuri sa izborima. Mi u SDP-u ćemo podržati proceduru jer nam se žuri sa izborima, ali smatramo da budžet nije urađen na kvalitetan način i da u njemu nema sredstava za sve ono što su vlasti obećavale od ANP-a naovamo. To da treba radi izbora biti usvojen budžet po hitnoj proceduri, to stoji”, zaključio je Magazinović.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu