Dragan Stevanović

Ovo je “drži vodu dok majstori odu”

Dragan Stevanović, penzionisani doktor i delegat SDP-a u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine, za N1 je pojasnio zašto nije glasao za takozvani “korona zakon” kojeg je predložila Vlada FBiH, a koji je usvojen na sjednici.

Stevanović je kazao da nije glasao ni za zakon, ni za rebalans budžeta niti za Zakon o izvršenju budžeta jer ne pogađa suštinu problema.

“A to je pomoć onima koji neposredno žive od svog rada. Zakon spašava dva fonda presipanjem, pogodovat će onim ljudima u privatnom sektoru koji su sklonili jedan dio sredstava sa svojih računa i otpustili značajan broj radnika. Zakon je pokazao nespremnost Vlade da bilo s kim od partnera razgovara na bilo kakav način argumentima. Činjenica da Vlada nije usvojila nijedan amandman osim svojih govori u prilog tome”, poručio je Stevanović.

Stevanović je za N1 kazao da se jučer u Domu naroda napravila i nova koalicija.

“HDZ, SBB, SDA, DF je podržavao, a što je zanimljivo među partnere se uključio i SNSD. Vidjet ćemo razvoj situacije. Dom naroda nije konstituisan do kraja, Klub Srba ne funkcioniše. Posrijedi su neke trgovine. Ne vjerujem da je to principijelna koalicija, više trgovačka”, poručio je Stevanović.

On je kazao da tek treba da se vidi kada će se i kako formirati Vlada FBiH, te ko će sve biti u izvršnoj vlasti.

“Neki su stidljivo digli ruku za zakona, svi su svjesni da su ove mjere zakasnile. Klub Hrvata je rekao to, zaključak da nikada neće doći u situaciju da u žurnom postupku aminuju. Premijer je priznao da su ovo početne mjere, da su u pripremi temeljitije, koje će, možda kasno, pomoći populaciji”, izjavio je Stevanović.

“Kao pijan mornar donosite zakon, ne znate koliko će koštati i kome to ide. Niko nam nije znao reći koliko je to teško, gdje će novac završiti. Kolike su aproksimacije. Kada vam ministar finansija kaže da su uzeli kredit od MMF-a, ne znamo zašto će ga utrošiti. Nadamo se da će ga utrošiti za ugrožene. Ne znam koji domaćin diže kredit, a ne zna gdje idu novci”, pojasnio je Stevanović za N1.

Prema njegovim riječima opozicija u Parlamentu nema snagu da bilo šta promijeni.

“Na sceni je koalicija koja nije koalicija. To su nonsensi parlamentarne demokratije. Imate smiješnu situaciju, koja je posljedica tumačenja Izbornog zakona. Imate pet, šest ljudi, koji su u izvršnoj vlasti, a glasaju za zakone koje su predložili. Sami za sebe glasaju. Njihovi glasovi su presudni. Neustavna situacija koja će trajati do kraja mandatnog perioda. Nisam ubijeđen da ćemo imati novu vladu, da će ovakva vlada raditi u kapacitetima u tehničkom mandatu”, izjavio je Stevanović.

“Imate koaliciju koja nije koalicija, ovo je ‘drži vodu dok majstori odu'”, zaključio je Stevanović.

Komentarišući borbu sa korona virusom, Stevanović je kazao da je BiH prvi dio završila sa povoljnim rezultatom.

“To je rezultat nekoliko činjenice, da baštinimo preventivnu medicinsku tradiciju, ima kadrova koji tu doktrinu drže kao jednu od najvažnijih. Drugi, ipak bez obzira na sve protivriječnosti – na vrijeme su poduzete osnovne mjere. Sa srčanošću je postignuta ova dobra startna pozicija”, kazao je Stevanović.

Prema njegovom mišljenju korona virus još nije “poznat protivnik”, te da mjere zaštite moraju ostati na snazi, ali s njima i život mora ići dalje.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu