Ovo je državni udar!

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamneta BiH Saša Magaiznović kazao je kako je bilo očekivano da se poslanici iz RS ne pojave na sjednici ovog doma. Istakao je kako se “ovdje ne radi o blokadama već da je ovo klasični državni udar”.

“Sjednica je održana u skladu s poslovnikom i donesene su odluke koje su imale parlamentarnu, ali ne i entitesku većinu. Da li je time riješen problem – nije. Da li je Predstavnički dom sačuvan od blokade – jeste. Ali to ne znači ništa u konačnici jer Dom naroda i Vijeće ministara su u blokadi. Ovdje se ne radi o blokadama, to je preblago, ovo je klasični državni udar. Imate državu i institucije koje funkcionišu i nekoga koje sve to blokirao svojim zahtjevom. To je klasična otmica države, talačka kriza. Mi svi zajedno smo taoci i naši životi. Da smo pravna država, kao što nismo, rješenjem bi se bavilo tužilaštvo”, rekao je Magazinović u Novom danu.

Komentirajući izjavu Milorada Dodika da će isplatiti platu poslanicima iz RS koji blokiraju rad institucija BiH, Magazinović je rekao kako je to “jedan od elemenata državnog udara”.

Kazao je kako je jučerašnja izjava Sattlera da se nada brzom povratku poslanika u PSBiH izmjenama zakona VSTV-a, nabolja poruka jer je “pravosuđe rak rana našeg društva”.

“Pitali smo koliko je koštalo to što se istraga o ubistvu Dženana Memića pet godina vodila u pogrešnom pravcu i da li će neko odgovarati. Prvi put smo dobili odgovor, na akojem je pečat i potpis, gdje piše da neće niko odgovarati. Zvanični odgovor VSTV-a. Nosioci pravosudnih institucija mogu raditi šta hoće bez da odgovaraju. Taj akt je poziv svim nečasnim, a nisu svi isti, u pravosudnom sistemu da rade bukvalno šta hoće. Ova politika je posljedica takvog pravosuđa. Obrnuli smo teze. Imate u razredu dijete koje je nevaljalo i svi mu se prilagođavaju. To dijete odraste, postane kafanski kabadahija i onda kažu – nemoj njega, budala je i okrenu glavu. Onda taj uđe u politiku i nastavi se tako ponašati. Onda dođe međunarodna zajednica i kaže da sjednemo i vidimo kako ga možemo odbrovoljiti”, kazao je Magazinović.

“Scenarij izdajnika”
Istakao je kako ovdje nije blokiran “rad na Trgu BiH br. 1 već da se malo-pomalo blokira čitava država i entiteti”.

“Traži se način da se vrati rad u institucijama. Imate dvije struje – jedna kaže idemo, pa šta bude, to su ovi koji slabo razmišljaju; i imate one koji kažu – dajte da se vratimo pa da vidimo kako to da bude bezbolno. Tamo zaziru jedni od drugih, ne smiju učiniti bilo kakav potrez ni vlast ni opozicija jer će im onaj drugi reći da je izdajnik. Taj scenario mogu izbjeći ako se zajedno zagrle i uđu”, kazao je.

“Šta bi Milanović i Vučić da se ne upliću u BiH”
Komentirao je i izjavu predsjednika Hrvatske koji je rekao da je on predsjednik i Hrvata u BiH.

“Onima koji imaju i hrvatsko državljanstvo, vjerovatno jeste, formalno-pravno jeste. Ima ih dosta koji nisu Hrvati, a imaju hrvatsko državljanstvo. Da je rekao da je predstavnik velikog broja ljudi koji živeu BiH, hrvatskih državljana, bilo bi tačno. Ovo što je rekao vuče na nšeto, da ne koristim ružnu riječ. Razumljivo je, ali ne podržavam što Milanović govori o BiH. Milanoviću i Vučiću je BiH džabna karta. Obojica prema vani se predstavljaju kao neko ko je moćan i u drugoj državi, što odgovara istini jer vidimo da nam se svaki dan s manje ili više uspjeha miješaju u unutrašnja pitanja. O čemu bi Milanović govorio da nije nas? Koja je Vučićeva moć ako nije taj koji se upliće i dešavanja u BiH i Crnoj Gori. Ovo je zloupotreb BiH u konkretnom slučaju”, kazao je Magazinvoić

Za novog visokog predstavnika Christiana Schmidta rekao je kako je imao nekoliko neopreznih izjava kojima je pokazao nerazumijevanje procesa i trenutka te je time sebi početak otežao.

Govoreći o izmjenama izbornog zakona, predložio je sljedeće rješenje: “Da li se svi slažu da BiH treba u EU – da. Da li je to jedno od rijetkih pitanja gdje se slažu – da. Odaberite onda izbroni zakon jedne od zemalja EU i prepišite!”.

 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.