Nikšić:

Ovo je drugo povećanje penzija u mandatu ove Vlade FBiH

To je praktično drugo povećanje u mandatu ove Vlade FBiH – kazao je federalni premijer, precizirajući da će januarska penzija koja ide u prvoj sedmici februara biti povećana za pet posto

Slika

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić potvrdio je da će uslijediti povećanje penzija od pet posto za oko 360.000 penzionera u FBiH.

Gostujući u centralnoj informativnoj emisiji TV Hayat "Vijesti u 7", Nikšić je istaknuo da je Vlada FBiH donijela odluku o tome u komunikaciji sa Zavodom PIO te da to povećanje nije došlo samo od sebe, odnosno da je rezultat niza aktivnosti.

– To je praktično drugo povećanje u mandatu ove Vlade FBiH – kazao je federalni premijer, precizirajući da će januarska penzija koja ide u prvoj sedmici februara biti povećana za pet posto, te da će se i nadalje nastaviti provoditi aktivnosti na tom planu i raditi na poboljšanju statusa penzionera u FBiH.

Na upit o tome odakle novac za tu svrhu, odnosno je li se opet radi o nekom zaduženju koje će vraćati neka naredna vlada, Nikšić je odgovorio da priču o zaduženju plasiraju oni koji se protive svakom pozitivnom pomaku.

– Što se dugova tiče, odgovorno tvrdim da će mandat ove Vlade FBiH završiti za 440 miliona smanjenim vanjskim i unutrašnjim dugom FBiH – naglasio je premijer FBiH, pojašnjavajući da je značajan dio tog duga upravo prema populaciji penzionera, "jer je Vlada FBiH zatekla i vraća dug od 180 miliona KM, koji su napravile prethodne vlade".

Dodao je da je za drugo povećanje  penzija potrebno oko 7,5 miliona mjesečno, što je oko 90 miliona na godišnjem nivou, te da Vlada FBiH u ovom trenutku ima oko 66 miliona KM, a da će se nedostajućih 24 miliona osigurati dodatnim aktivnostima. 

Na upit zašto se svima iznosi penzija nisu povećali za 20 – 30 KM, Nikšić navodi da, nažalost, ne postoji dobra volja da se to regulira na taj način, te da je  mišljenja da u narednom periodu treba tragati za takvim rješanjima, istaknuvši da je pobornik toga da se više povećaju najniže penzije za više iznose kako bi se smanjila velika razlika između najviše i najniže penzije.

Komentirajući upit u vezi sa tvrdnjama predstavnika vojnih penzionera da ih Vlada diskriminira, federalni premijer je izrazio razumijevanje za želje svih da im materijalni status bude bolji, podsjećajući da je  prosječna penzija pod povoljnijim uvjetima veća od prosječne starosne penzije.

Na konstataciju Hayatove novinarke da "korupcija izjeda državu", te da je sistem vrijednosti potpuno urušen i  kako se boriti protiv toga, ako je gotovo svima normalan odnos Živko Budimir – Avdo Avdić, Nikšić je primjetio da je veoma indikativno da se teško može dobiti bilo čija izjava u vezi s tim, " što u stvari ukazuje na koji način funkcioniše naš javni servis i što ukazuje da je to klasična ucjena, klasičan reket i da se ljudi plaše komentarisati".

– Ja ne spadam u tu grupu i želim vrlo jasno reći da javni servis ne može na taj način funkcionisati – kazao je Nikšić, konstatirajući da su se, hipotetski, primjera radi, u Republici Hrvatskoj glavni urednik njihovog javnog servisa – HRT-a i predsjednik države ili vlade  dogovorali oko toga kako će blokirati izbor sudija ustavnog suda ili oko raznih zloupotreba, da bi oni pod pritiskom javnosti veoma brzo morali napustiti svoje funkcije.

Izrazio je očekivanje da će se Parlament izdići iznad ove situacije i konačno uvesti reda u javni servis.

Na dodatni upit u vezi sa spekulacijama o tome da je Avdo Avdić isti odnos imao i sa federalnim premijerom, Nikšić je odgovorio odrično, negirajući to, uz opasku da se, ukoliko ne postoje snimci, može utvrditi koliko su puta oni razgovarali putem telefona.

– Vrlo rado bi se s njim suočio da vidimo o čemu smo to on i ja razgovarali, kako smo i na koji način dogovarali blokiranje državnih institucija i države BiH. Ali znate kad se branite i čovjek koji je dotakao takvo moralno dno, njegove izjave zaista ne zavrijeđuju da se komentarišu – kazao je Nikšić, gostujući u emisiji "Vijesti u 7" TV Hayat.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.