klix.ba/Ivo Komšić

Ovo je dokaz da se u pravičnoj borbi mogu desiti zločini

Čelništvo Grada Sarajeva uz prisustvo nekoliko udruženja i javnih ličnosti obilježilo je godišnjicu zločina počinjenog na Kazanima nad stanovnicima srpske i hrvatske nacionalnosti.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je zajedno sa delegacijom Srpskog građanskog vijeća – Pokretom za ravnopravnost u BiH obišao spomen-obilježje Kazani na Trebeviću.

Tom prilikom delegacije su položile cvijeće i odale počast nevino ubijenim građanima glavnog grada Bosne i Hercegovine. Posjeti stratištu prisustvovali su i Igor Kamočaji, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a BiH, Svetozar Pudarić i Milan Dunović, potpredsjednik FBiH.

“Ovo je težak dan jer se sjećamo žrtava i onoga što se ovdje desilo. Ovo je dokaz da se u jednoj pravičnoj odbrani grada mogu desiti zločini ako odgovorni ljudi o tome ne vode računa i ako ih povede strast za osvetom ili nekom politikom”, rekao je Komšić.

On je dodao da su Kazani razlog grižnje savjesti građana Sarajeva jer su se oni desili za vrijeme četverogodišnje opsade. Gradonačelnik je rekao da je komisija pri Gradskom vijeću proglasila Kazane kao značajno mjesto za obilježavanje.

“Ono što nije uređeno jeste sadržaj spomen-ploče uz imena stradalih ljudi. Mi nismo dobili imena iako smo ih tražili od nekih institucija. Moramo konsultovati historičare da se borba za Sarajevo ne poistovijeti sa Kazanima, ali da se kaže da se desio zločin”, rekao je Komšić koji je potom položio je cvijeće na mezarju pripadnika specijalnih snaga koji su smrtno stradali u akciji Trebević II 26. oktobra 1993. godine u pokušaju hapšenja Mušana Topalovića Cace.

“Svirepo ubistvo pripadnika specijalnih snaga, koji su se nosili i obračunavali sa nosiocima i organizatorima zločina koji se desio na obroncima Sarajeva, zapravo je samo nastavak onoga što se desilo na Kazanima“, kazao je Komšić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.