Muhamed Budimlić

Ovo je direktna posljedica nefunkcionalne i nedemokratske zakonske organizacije policije u Federaciji BiH

Stotine migranata koji su jutros krenuli autobusima iz Sarajeva prema Mostaru zaustavljeni su u Konjicu.

Služba za poslove za strancima Bosne i Hercegovine organizirala je jutros transport u Izbjeglički centar Salakovac kod Mostara migrante sa Bliskog istoka, koji su posljednjih dana u šatorima boravili u jednom sarajevskom parku, ali je konvoj sa migrantima, među kojima je mnogo žena i djeca, zaustavljen u Konjicu.

Prema prvim informacijama, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) donijela je odluku da se migrantima zabrani dolazak u Mostar. Ta vijest naknadno je demantirana. Portparol HNK Pero Ćiro Pavlović rekao je u telefonskom razgovoru za novinsku agenciju Patria da nema informaciju o tome da li je Vlada zasjedala i donijela odluku o zaustavljanu migranata.

Iz Vlade je nezvanično potvrđeno da je odluku o zabrani ulaska migranata u Mostar donio komesar MUP-a HNK Ilija Lasić.

Na pitanje da li je takva odluka kantonalnih vlasti udar na državne institucije Bosne i Hercegovine, profesor sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu dr. Muhamed Budimlić rekao je Patriji da se udar na državu desio onog momenata kada je država, kako je istakao, dopustila da se usvoje zakoni o policijama “kakve imamo u BiH“.

„Dakle, ovo je direktna posljedica zakonske i organizacione strukture policija u Federaciji BiH, koji omogućavaju da se policija stavi pod kontrolu direktno šefova partija i takozvanih nezavisnih odbora“, rekao je profesor Budimlić.

„Institucije HNK nisu zasjedale, nemaju stavove, ali je komandant policije rekao da migranti ne mogu ući u kanton. To je direktna posljedica nefunkcionalne i nedemokratske zakonske organizacije policije u Federaciji BiH“, smatra Budimlić.

Na pitanje da li to znači da je komesar MUP-a HNK-a imao ovlasti da donese takvu odluku, profesor Budimlić smatra da će komesar odluku najvjerovatnije pravdati sigurnosnom procjenom.

„Vjerovatno je dobio naredbu do šefa partije, a od Nezavisnog odbora je dobio „mig“ da ga se neće tretirati .. dakle, sve ovo ukazuje da nema države. Imaju ‘kantoni države’, čije su institucije podređene ne predstavnicima naroda i parlamentima, već šefovima političkih partija“, smatra profesor Budimlić.

nap.ba

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.