Osmić

Ove godine trebalo bi biti uništeno 2.000 tona nestabilnog naoružanja u BiH

Planirano je da se ove godine uništi oko 2.000 tona nestabilne municije i minsko-eksplozivnih sredstava. Radi se o municiji koja je proizvedena prije 20 do 40 godina i nalazi se u skladištima

Slika

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine, u saradnji s UNDP-om u BiH, organiziralo je danas četvrto zasjedanje Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva i  konstatirano je da su u ovoj oblasti napravljeni značajni koraci u prošloj godini.

Kako je novinarima nakon sastanka kazao ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, planirano je da se ove godine uništi oko 2.000 tona nestabilne municije i minsko-eksplozivnih sredstava. Radi se o municiji koja je proizvedena prije 20 do 40 godina i nalazi se u skladištima. 

Istaknuo je da se paralelno s ovom aktivnošću radi i na poboljšanju sigurnosti skladišta prema NATO-ovim standardima, a za sve ovo danas je potvrđena podrška SAD-a ovom projektu, zatim OSCE-a, Švedske, Švicarske i Austrije da bi se nestabilna municija što prije uništila.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalmajor Anto Jeleč je naglasio da se procjenjuje i ocjenjuje u kakvom je stanju svaki komad naoružanja što rade obučeni inspektori, a bit će oformljeno i operativno tijelo koje će pomoći Oružanim snagama i Ministarstvu odbrane da ima sve informacije na jednom mjestu.

– Nećemo moći sve uništiti jer ćemo imati i ispravnih viškova naoružanja, ali imamo namjeru da i taj problem riješimo te da svaki komad naoružanja bude pravilno i po standardima uskladišten. Sadašnji kapaciteti obećavaju da ćemo uništiti 1.000 tona, a radimo na poboljšanju kapaciteta da to uduplamo. Imamo i oko 700 tona za čije uništavanje nema kapaciteta u BiH i zato razgovaramo s međunarodnom zajednicom da to uradimo u regiji odnosno tamo gdje je to moguće – pojasnio je Jeleč.

Komandanta operacije ALTHEA u BiH general Richard Shirreff je pojasnio da je Strateški komitet vrlo važno tijelo, ali nije tijelo koje može provoditi aktivnosti na terenu na taktičkom nivou zbog čega je važno imati strateško-taktičke timove, dodajući da će ovi ciljevi biti realizirani ukoliko se osiguraju resursi i kapaciteti da bi se ispunili planovi.

Učesnici su izrazili uvjerenje da će BiH biti sve sigurnija u smislu rješavanja viškova nestabilnog naoružanja.

Na četvrtom zasjedanju Strateškog komiteta, osim predstavnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, bili su i stalni članovi Strateškog komiteta iz Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH, Misije OSCE-a, UNDP-a, NATO-ovog štaba u Sarajevu, komande EUFOR-a u BiH, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Švicarske, Austrije i Švedske i specijalni gosti.

Strateški komitet je forum osnovan sa svrhom što efikasnijeg, bržeg i transparentnijeg rješavanja pitanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava koja su pod kontrolom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Tokom zasjedanja Strateškog komiteta razgovarano je i o izvještaju o radu Koordinacijskog komiteta u tri radne grupe za 2013. godinu, implementaciji projekta EXPLODE, implementaciji projekta SECUP – BiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.