Borislav Trlin za Oslobođenje

Ova banka neće više biti d.j.l, već podrška privredi

Sve su procedure prekršene. Sve. I onda čovjek, uposlenik banke koji ozbiljno shvata svoj posao, dobije otkaz i završi u hitnoj. A postavlja se pitanje, ako su to večernji sati – kojim pečatom je to pečaćeno? A pečati zaduženi i zaključani, izjavio je između ostalog u intervjuu za Oslobođenje Borislav Trlin, v.d. predsjednik Uprave Razvojne banke Federacije BiH.

Slika

Zanimljiv osjećaj: bezbroj godina mi je zabranjen ulaz u ovu kancelariju.
– U ovu sigurno nije. Vjerovatno mislite na kancelariju koju ja ne koristim, a koristio ju je bivši predsjednik Uprave. Jasno je i meni da, nažalost, i neki ljudi zbog kojih je ova banka i osnovana imaju sličan osjećaj. Moj cilj je posve drugačiji: ja sam svjestan da je sreća što Federacija BiH ima u državnom vlasništvu Razvojnu banku. Razvojna banka sa postojećim kapacitetima i na način kako je vođena nije mogla odgovoriti dovoljno realnom sektoru.

Šta činite da to promijenite?
– Već sam napravio konekciju sa našim privrednicima iz distrikta Brčko, iz Posavine, u dva navrata sam se sastao sa gospodarstvenicima iz HNK-a. Moja poruka je jasna: Razvojna banka FBiH je njihova banka. Nakon konstituiranja nove uprave, koja mora biti profesionalna, kompetentna i napokon korektna, Razvojna banka će biti ono što i jeste po definiciji, a ja već radim na tome. Razvojna banka će biti otvorena onima zbog kojih je i nastala. Proizvođačima nove vrijednosti. I konačno, ova banka ne smije i neće više biti društvo jednog lica.

Da li to znači da Revizorska kuća "Džaferović" neće imati revizorski monopol?
– Ovo je ozbiljna institucija od koje puno očekuje i Vlada FBiH i privrednici. Prije svega, govorim o izvoznicima. U ovom času svima nam je jasno da je našem realnom sektoru neophodna pomoć Razvojne banke, makar u ovim kapacitetima. Prioriteti će biti naši izvoznici, jer bez izvoza mi nemamo razvoja. Naše tržište je malo i ko god želi da se bavi ozbiljnom proizvodnjom, upućen je na izvoz. U tom smislu će nova uprava predložiti Vladi FBiH i Skupštini Razvojne banke set novih mjera i novih proizvoda koji se odnose isključivo na proizvodnju realne vrijednosti, a posebno za izvoznike. I ne samo u cjenovnom faktoru nego i u sistemu vrste proizvoda na koje mogu aplicirati, znači, neke proizvode na koje ne mogu aplicirati u komercijalnom bankarstvu. Razvojna banka Federacije BiH može biti dobar razvojni mehanizam Vlade FBiH i istovremeno zajedno raditi sa Privrednom komorom, Asocijacijom proizvođača i Asocijacijom izvoznika. Do sada to nije bio slučaj.

Vlada je naložila Razvojnoj banci da snimi situaciju na ugroženim područjima koju smo mi napravili i dostavili. Ali smo također dobili zadatak da predložimo sistem mjera prema ovim pravnim licima. Urađen je sa ostalim bankama i u suradnji sa Agencijom za bankarstvo. Donesena je odluka Agencija za bankarstvo koju pozdravljam, a što se tiče same Razvojne banke, donesena je odluka od Vlade FBiH kao Skupštine i napravljeni su neki novi proizvodi. Osim reprograma i monotorija na kredite, Razvojna banka je napravila dugoročno kreditiranje tekućih sredstava zbog održavanja postojeće likvidnosti ovih firmi sa veoma malom kamatnom stopom, 2 posto i mogućnosti grace perioda do 12 mjeseci.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.