Nermin Nikšić

Otvoreno pismo premijera Udruženju proizvođača i prerađivača Aluminija u BiH i predsjedniku Upravnog vijeća Ivanu Kovačiću

Nova Uprava Aluminija d.d. Mostar, resorno ministarstvo i sve druge institucije u proteklih mjesec dana pokušavaju pronaći najbolji model kako sačuvati proizvodnju u Aluminiju d.d. Mostar i što je najvažnije očuvati radna mjesta

Slika

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić uputio je otvoreno pismo Udruženju proizvođača i prerađivača aluminija u Bosni i Hercegovini i predsjedniku Upravnog vijeća Ivanu Kovačiću, koje vam prenosimo u cijelosti:

“Poštovani,

Drago mi je da ste se baš u ovom trenutku sjetili da postoji Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i druge institucije Federacije BiH, koje su duže od deceniju pokušale doći do tačnih informacija u vezi sa stanjem u Aluminiju d.d. Mostar. To smo uspjeli tek nedavno i nakon što smo vidjeli o čemu se radi, sasvim mi je jasno zašto se to toliko vremena nije dozvoljavalo.

Dakle, stanje u Aluminiju d.d. Mostar je sljedeće. Akumulirani gubitak iznosi 163,5 miliona KM dok obaveze na dan 31. 12. 2013. godine iznose 221 milion maraka. Rezultat je ovo, osim objektivnih razloga vezanih za cijene metala i struje, prije svega štetnih ugovora koje su sklapali i dogovarali svi oni koji duže od deceniju nisu dozvolili legalnim organima Federacije BiH da naprave bilo kakav uvid u poslovanje ove kompanije. Ne sjećam se da ste tada iznijeli bilo kakav javni stav u vezi sa takvim poslovanjem.

Podsjećam Vas da je 2008. godina u Aluminiju d.d. Mostar završena sa ostvarenom dobiti od 14 miliona KM. Dakle u proteklih pet godina, u kojima Vlada i njeni predstavnici nisu imali nikakvog uvida i utjecaja na poslovanje, rezultat je gubitak od 163,5 miliona KM.  Postavlja se pitanje zašto ne tražite krivca za stanje u Aluminiju d.d. na drugoj strani? Da se novac u ovom periodu nije bacao prema raznim dobavljačima te robama i uslugama koliki bi dug bio i da li bi ga uopšte bilo?

Kako se, primjerice, moglo desiti da pojedini dobavljači godinama fakturiraju svoje usluge u cca iznosu 100 KM po jedinici mjere, a danas iste usluge ili robe prodaju za cca 30 KM po jedinici mjere. Naravno, sve te poteze su mogli vući i prethodnici ove uprave i danas stanje ne bi bilo ni blizu ovoga. Ako tu dodamo da su u vremenu "blagostanja" kupovani i dijeljeni stanovi zaslužnima, ako su se kupovale skupocjene umjetnine te besramno vrijedni pokloni za partnere (na poklone utrošeno preko milion KM), ako su kupovani stanovi po euro metropolama i u sumnjivim zamjenama davani zaslužnima.  Ako su isplaćivane otpremnine u protuvrijednosti dvogodišnje plaće, iako pravilnici kažu da se isplaćuju tri mjesečne, te niz drugih stvari za koje očekujem da što prije nadležni istražni organi utvrde precizne dijagnoze. 

Dakle, nakon što ste postali svjesni da dubioza koja je napravljena u Aluminiju d.d., a i nova uprava sa svojim potezima na reviziji ugovora, ne omogućava nastavak gomilanja gubitaka Aluminija d.d. te ekstra profita onih koji s njima posluju, sjetili ste se da tražite da dubiozu od 221 milion KM riješi Vlada FBiH i to u svega nekoliko dana.

Nova Uprava Aluminija d.d. Mostar, resorno ministarstvo i sve druge institucije u proteklih mjesec dana pokušavaju pronaći najbolji model kako sačuvati proizvodnju u Aluminiju d.d. Mostar i što je najvažnije očuvati radna mjesta. Rezultat mjera nove uprave do sada je ušteda od cca 30 miliona KM na godišnjem nivou. Nažalost, s obzirom na težinu problema to nije dovoljno, ali pokazuje put kojim treba ići. Pomoć svakoga ko u tome želi učestvovati je dobrodošla, ali stavovi onih koji su šutili dok su se dešavale brojne zloupotrebe, vjerujem da je svima jasno, Vladu ne obavezuju niti će jeftini populizam kojim se služite pomoći bilo kome, a ponajmanje Aluminiju d.d. i njegovim radnicima za koje se tobože brinete” – kaže se u pismu premijera Federacije Nermina Nikšića.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.