Sarajevo

Otvoreno pismo poslanika Denisa Bećirovića

OTVORENO PISMO POSLANIKA DENISA BEĆIROVIĆA VISOKOM PREDSTAVNIKU U BiH VALENTINU INZKU POVODOM ANTIDEJTONSKIH AKTIVNOSTI ORGANA BOSANSKOHERCEGOVAČKOG ENTITETA RS S CILJEM ODRŽAVANJA ANTIUSTAVNOG I NELEGALNOG REFERENDUMA O DRŽAVNOM PRAVOSUĐU BOSNE I HERCEGOVINE

 

Poštovani gospodine Inzko,

Najavljeni entitetski referendum o Sudu i Tužilaštvu države Bosne i Hercegovine kojim se žele uništiti državne pravosudne institucije i obaviti posljednja priprema za raspisivanje referenduma o antidejtonskoj i antiustavnoj secesiji bosanskohercegovačkog entiteta RS, koja je i kongresna odluka usvojena od strane vladajućeg SNSD-a u manjem entitetu, predstavlja nesagledivo opasno uzurpiranje nadležnosti države i krajnje opasno kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Postojanje Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine zasnovano je na Ustavu, jer su, između ostalih, tako potvrdile dvije institucije koje su garant zaštite Ustava Bosne i Hercegovine: Ustavni sud Bosne i Hercegovine i Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Entitetski referendum u RS-u o državnim pitanjima je otvoreno pozivanje na nepoštivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Ovakav referendum je svojevrsni poziv i na druga krivična djela protiv integriteta Bosne i Hercegovine, kao što je napad na ustavni poredak.

Gospodine Inzko,

Mora postojati odgovornost za antidejtonske i antiustavne poteze političara iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta koji svojim antidejtonskim aktivnostima žele rušiti ustavni poredak države Bosne i Hercegovine. Najavljeno održavanje entitetskog referenduma temelji se na nepoštivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine – koji je nadležni organ za tumačenje Ustava Bosne i Hercegovine. Njegove odluke su konačne i obavezujuće i neprihvatljivo je da se 10 godina nakon donošenja tih odluka preispituju odluke tog organa. Zato, posebno želim istaći, odluke o ustavnosti Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine i Zakona o Tužilaštvu Bosne i Hercegovine donesene su na osnovu Ustava, zakona i procedure o radu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Projekat rušenja Suda i Tužilaštva države Bosne i Hercegovine je još jedan dokaz postojanja opasne i programirane politike čiji je cilj da u ovoj fazi uruši dvije izuzetno važne pravosudne institucije koje su garant vladavine prava u Bosni i Hercegovini, a kojima neprekidnu podršku daje i međunarodna zajednica. Međutim, ovo je samo prvi korak i nagovještaj mnogo ozbiljnijeg plana, ukidanja svih državnih institucija Bosne i Hercegovine. Nema nikakve dileme, najavljenji nelegalni entitetski referendum poslužio bi kao temelj za stavljanje van snage svakog drugog zakona koji je donesen na nivou države (Krivični zakon Bosne i Hercegovine, zakoni o krivičnom postupku, parničnom postupku, upravnom postupku, izvršnom postupku itd.).

Gospodine Inzko,

Najavljeni entitetski referendum je brutalni udar na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu i direktni atak na mir, suverenitet i nezavisnost naše države. U suštini, riječ je o najopasnijem ugrožavanju mira od 1995. godine do danas i opasnom pokušaju unilateralnog rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Umjesto da naša država otvori evropsku perspektivu do kraja 2015. godine, ona bi mogla, kako sada stvari stoje, jednostranom voljom Milorada Dodika i većine predstavnika bosanskohercegovačkog entiteta RS da bude gurnuta u opasnu avanturu s nesagledivim posljedicama za građane i narode Bosne i Hercegovine i cijeli region.

Istina, ova avantura zagovornika separatizma odvijala bi se u neuporedivo drugačijim okolnostima i s promijenjenim omjerima snaga. Naime, snaga Dodikovih separatista je višestruko slabija nego što je to bio slučaj kada su te snage predvodili haški optuženici Radovan Karadžić i Ratko Mladić, koristeći oružje JNA kao ondašnje četvrte vojne sile u Evropi. Zato Dodiku i njemu sličnim političarima trebate i Vi poručiti da se nikada više ne može ponoviti 1992. godina. Nema više do zuba naoružane armije JNA kojom komanduje režim Slobodana Miloševića i naivnih građana naše države. Bosna i Hercegovina je danas puno jača nego 1992. godine, a velikosrpski hegemonisti neuporedivo su slabiji nego 1992. godine. Bosna i Hercegovina ima ubjedljivo više onih koji su spremni da je čuvaju demokratskim i pravnim sredstvima nego onih koji su spremni ustati protiv svoje domovine. Također, naša država ima i neuporedivo više prijatelja i saveznika širom svijeta nego što to imaju novopečeni separatisti i sljedbenici politike Miloševića, Karadžića i Mladića.

Gospodine Inzko,

Međunarodna zajednica je kreator Dejtonskog mirovnog sporazuma institucija koje garantiraju mir u Bosni i Hercegovini i vladavinu prava. Ona je aktivno učestvovala u formiranju državnog pravosuđa i ima odgovornost da ga zaštiti od antidejtonskih i antiustavnih udara. Najavljeni entitetski referendum je mnogo veći, ozbiljniji i opasniji napad od svih koje smo da sada vidjeli u postdejtonskom periodu i zahtijeva korištenje svih instrumenata i ovlasti koje stoje na raspolaganju međunarodnoj zajednici kako bi se zaustavile destruktivne snage koje ugrožavaju mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regionu.

Ne zaboravimo važnu činjenicu, Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od novembra 1995. godine Bosna i Hercegovina, prema precizno napisanim odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država. Održavanje antidejtonskog i antiustavnog referenduma o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine značilo bi nepovratni kraj entiteta kao tvorevina koje su kao unutrašnje administrativno-teritorijalne jedinice priznate 1995. godine unutar države Bosne i Hercegovine, a koje nikada nisu postojale u višestoljetnoj historiji naše države prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Jer, desi li se jednostrano uzrokovani krah Dejtonskog mirovnog sporazuma, na snagu se vraća ustavnopravni sistem Republike Bosne i Hercegovine, kao međunarodno priznate države – punopravne članice Ujedinjenih nacija i jedne od tri strane potpisnice (Republika Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska i Savezna Republika Jugoslavija) Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Gospodine Inzko,

Međunarodna zajednica je sada na potezu. Dejtonski mirovni sporazum ovlastio Vas je da ga čuvate i brinete o njegovom provođenju. Neko će morati zaštititi mir i državu Bosnu i Hercegovinu jer ovako dalje ne ide. OHR je i uspostavljen upravo da bi imao takav mandat – da očuva i garantira mir i adekvatno provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, pa kada je to neophodno – i korištenjem bonskih ovlasti. Neefikasnu diplomatiju popuštanja, praznih riječi i birokratskih saopćenja pokušavaju potpuno poraziti, poniziti i ismijati predsjednik manjeg entiteta Milorad Dodik i njegovi mentori, te su i krenuli u otvoreno rušenje pravnog poretka države Bosne i Hercegovine.

Gospodine Inzko,

Na kraju, kao ovlaštenog i dobronamjernog međunarodnog predstavnika u Bosni i Hercegovini, pozivam Vas da, u interesu svih građana i naroda Bosne i Hercegovine, zaustavite antidejtonsku i destruktivnu politiku. Preduzmite konkretne i blagovremene poteze i mjere kako ne bismo ponovo slušali riječi kajanja za neučinjeno kakvih smo se proteklih godina i decenija naslušali. Tim prije što opasnost od destabilizacije ne prijeti samo Bosni i Hercegovini već i cijeloj Evropi.

S poštovanjem,

 

Poslanik u Predstavničkom domu

Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine

  1. Denis Bećirović

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.