SDP BiH Bugojno

Otvoreno pismo načelniku Općine Bugojno Hasanu Ajkuniću

Već duže vrijeme pojedini klubovi vijećnika u Općinskom vijeću Bugojno vam se obraćaju sa zahtjevom da se održi sjednica Općinskog vijeća. Posljednje radno zasjedanje bilo je još u martu, dok je u maju održana sjednica sa samo jednom tačkom dnevnog reda. Tada je većina opozicionih vijećnika na samom početku napustila sjednica jer, kao i obično, načelniče, odbijate, skupa sa vladajućom većinom, da se uhvatite u koštac sa lokalnim problemima koji su svakim danom sve izraženiji.

Znamo da ćete se opravdati kako je zakazivanje sjednice u domenu predsjedavajućeg Općinskog vijeća, ali svima je poznato da ste vi taj koji odlučuje hoće li sjednica biti održana ili ne. Prema nekim nagovještajima iz vladajućih struktura sjednica neće biti održana sve dok ne prođu predstojeći izbori. To će još više pogoršati ionako narušenu situaciju u lokalnoj zajednici.

Pitamo se da li ste uopće svjesni trenutne situacije u Bugojnu, ili sve o čemu brinete su pozicije koje očekujete u SDA na općim izborima. Trebali ste još davno raspisati konkurs za studentske stipendije, što je trenutno nemoguće, jer akademska godina već ističe. Time ste zavarali brojne studente i njihove roditelje koji su očekivali da ćete ispuniti obećanja i stati uz mlade perspektivne ljude koje u svojim otrcanim govorima spominjete. Kada ćete, načelniče, preći sa riječi na djela? To, nažalost, nismo vidjeli već više od 12 godina. Karakteristično za vas, pompezno već najavljujete naredni mandat, iako niste ni na polovini tekućeg. Po svom dobrom starom običaju niste ništa uradili na ekonomskom jačanju Općine, otvaranju novih radnih mjesta, dovođenju stranih investitora koji će početi puniti budžet.

Vaš adut u rukavu u predizborno vrijeme su bile španske firme, otvaranje rudnika, termoelektrane, otvaranje različitih preduzeća, za koje, objektivno, nisu ni postojali uvjeti da počnu raditi na području našeg grada. To vama nije ni važno, važno je da ste obećali sve u svrhu izborne pobjede.
Vrlo često se zaklinjete i u poljoprivredu kao jedan od temelja jačanja lokalne zajednice. Vašu kontradiktornost dokazuje i to da ste poljoprivrednike ostavili na cjedilu. Prazna obećanja, zaobilaženje istine je jedino što im servirate. O tome dovoljno govori podatak da poticaji za poljoprivrednu djelatnost iz 2017. godinu još nisu isplaćeni, iako smo uveliko u drugoj polovini 2018. godine. U takvim okolnostima za vas je iluzorno razgovarati o poticajima za ovu godinu za koje je poziv davno trebao biti raspisan. Nažalost, zaboravili ste i porodilje kojima ste obećali određenu naknadu, za šta je bio raspisan i javni poziv.

Već godinama pojedini vijećnici traže od vas da date i Izvještaj o ostvarenju budžeta, kao i poslovanju javnih preduzeća i ustanova, čiji je osnivač Općina. Većina ih je u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji, a naravno, nije to samo vaša odgovornost, već i vladajućih stranaka, od kojih imate punu podršku u vašem neradu. Iako je predsjedavajući Općinskog vijeća, uz vaše odborenje, dao obećanje da će biti održana tematska sjednica u vezi sa ovom problematikom, ista ni do danas nije realizovana.

Nogometni klub „Iskra“ srozan je uz vašu pomoć na najniže grane i pitamo se može li pasti još niže. Našao se u trećem stepenu takmičenja u državi, iako je u bivšoj državi bio među svega 44 kluba koja su u 47 godina prodefilovala kroz Prvu ligu SFRJ. Još žalosnije je što se nakon ispadanja iz Prve lige FBiH ništa nije preduzelo na konsolidaciji kluba.

Sjećate li se, uvaženi načelniče, kada je Bugojno, grad u koji se zaklinjete, imalo 48.000 stanovnika i bilo u vrhu bivše države po ekonomskom razvoju? Jeste li vi išta ikada uradili po pitanju zadržavanja vaših dragih Bugojanaca u našem gradu? Očito niste, znate to i sami, jer većina ih odlazi u neku od zapadnih zemalja, vadeći kartu u samo jednom pravcu. Zašto toliko žmirite na ovaj sve veći problem? Brine li vas imalo podatak da je ove godine upisano svega 260 djece u prvi razred osnovne škole, što je četiri puta manje nego u predratnom periodu.
Da ste stavili sve u lični interes govori i činjenica da sami raspoređujete sredstva, uglavnom nenamjenski, kojih je sve manje u općinskoj kasi. Ne gledate prioritete već se trudite udovoljiti stranačkim ciljevima, pa budžet Općine više izgleda kao željoteka, umjesto da bude žila kucavica u radu lokalne zajednice. Mnoga udruženja nisu zadovoljna vašim radom, ali uplatom simboličnih sredstava barem im nakratko zatvorite usta.

Često građani nasjednu na vaše priče i obećanja od kojih na kraju ne bude ništa. Dovoljno to pokazuje činjenica da ste posljednja dva mandata dobili kao nezavisni kandidat, navodno nestranački čovjek, ali brzo ste pokazali pravo lice kada ste se vratili u stranačko gnijezdo SDA iz kojeg, istina, niste nikada ni otišli. Naravno, vaš povratak u SDA je bio udarna vijest prenesena od strane lokalnih naših lokalnih portala.

O sve dubljoj krizi u ovom gradu govori podatak da na evidenciji Biroa za zapošljavanje imamo oko 6000 nezaposlenih, iako je stvarni broj i mnogo veći. Među njima je i veliki broj demobilisanih boraca koji nemaju nikakva primanja i godinama čekaju da dobiju bilo kakav posao. I oni su jedna od žrtava vaših praznih obećanja, a ne zaboravite da su bili tu za naš grad kada je bilo najteže. Zbog toga imaju pravo na dostojanstven život.

Krajnje je vrijeme, načelniče, da se ozbiljno uključite u rješavanje problema koje smo već spomenuli, jer, ne zaboravite, birani ste glasovima građana koji od vas mnogo očekuju. Većinu ste razočarali, a ako vam je imalo stalo do Bugojna i njegovim stanovnika, što često govorite, počnite raditi posao za koji ste plaćeni i rješavajte krucijalne probleme sredine u kojoj živimo.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.