Predsjedništvo SDP BiH

Otvorenim dijalogom do stabilizacije i osnaženja SDP BiH

Jučerašnjoj sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH, a prema odlukama sa treće sjednice Glavnog odbora partije, prisustvovali su i članovi organa i zastupnici SDP-a, potpisnici otvorenog pisma rukovodstvu partije sa februarskog skupa iz Lukavca.

U višesatnoj, otvorenoj i korektnoj, diskusiji potpisnici pisma, kao i članovi Predsjedništva, zaključili su da su ovakve diskusije dobre za budućnost SDP BiH, jer se jedino dijalogom i otvorenim razgovorom može postići dugoročna stablizacija partije i njeno osnaženje.

Članovi Predsjedništva SDP BiH ponovo su pozvali aktuelnu vladajuću koaliciju da, konačno, nakon šest mjeseci od izbora, ozbiljno shvate povjerenje građana i formiraju izvršnu vlast na nivou Federacije i države BiH. Izražena je nada da evidentni nedostatak povjerenja između stranaka SDA-HDZ -DF neće dovesti do neusvajanja federalnog budžeta za 2015. godinu, jer bi time bile zaustavljene tranše prema Fondu penzijskog osiguranja, izostale bi ratne i neratne invalidnine te plaće budžetskim korisnicima, ali i svi drugi poticaji, što bi građane FBiH dovelo u nezavidnu situaciju.

Na sjednici Predsjedništva članovi su upoznati sa dosadašnjim procesom reevidencije članstva, kao i sa zaključcima sjednice Savjeta za razvoj SDP BiH, koja je za temu imala uvođenje dodatnih demokratskih standarda u vidu izbora za predsjednike opštinskih, kantonalnih i regionalnih odbora, kao i izbore za novog predjsednika SDP BiH.

Predsjedništvo SDP BiH najoštrije osuđuje i nedavne protivzakonite odluke donesene na sjednici Općinskog vijeća Stolac, kojim se, u prvom slučaju, omogućava uklanjanje antifašističkih i spomenika iz Narodnooslobodilačkog rata, dok se drugom odlukom pokušava legitimizirati otimanje historijskih objekata i nacionalnih spomenika BiH, od njihovih zakonskih vlasnika. Nažalost, osim Stoca, sličan slučaj nedavno se desio i u Bileći, gdje je srušen spomenik partizanima u tom gradu, na čijem je mjestu Opštinsko vijeće Bileća dozvolilo gradnju četničkog spomenika.

Predsjedništvo SDP BiH daje punu podršku svim aktivnostima opštinske organizacije SDP BiH Stolac, kao i svim antifašističkim organizacijama u našoj zemlji, u nastojanju da se ove anticivilizacijske odluke ospore i stave van snage, kao što podržava i legalnu borbu za pravdu građana Stoca, čija se temeljna ljudska prava sa navedenim odlukama krše.

Kako podrška građanima Stoca ne bi ostala samo na osudi ovog čina, donesena je odluka da se jedna aprilska sjednica Predsjedništva SDP BiH održi u Stocu.

Centar za informisanje SDP BiH

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.