Ministar Hadžić u Gradišci:

Otpočeli radovi na prvoj etapi druge dionice vezne saobraćajnice Čatrnja – Brestovčina

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je uložilo 3.800.000 KM u ovaj projekat koji se izvodi u partnerstvu sa Općinom Gradiška i otvorenom opcijom da projekat podrži i Evropska komisija.

Slika

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić boravio je danas u Gradišci gdje je prisustvovao početku radova na prvoj etapi druge dionice  vezne saobraćajnice Čatrnja – Brestovčina  kojom se povezuje sadašnji magistralni put Banjaluka-Gradiška sa autocestom i obilazi centar Gradiške.

„Imajući u vidu činjenicu da je GP Gradiška jedan od dva BIP granična prelaza koji povezuju Bosnu i Hercegovinu sa Evropskom unijom, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH podržalo je projekat rekonstrukcije i poboljšanja saobraćajne infrastrukture u zoni graničnog prelaza. Projekat je ocijenjen neophodnim i od strane EU s obzirom na to da postojeća saobraćajnica za granični prelaz prolazi kroz sami centar grada gdje je smješten i terminal, čime se izuzetno usložnjava i transport roba i sigurnost građana“, rekao je ministar Hadžić.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je uložilo 3.800.000 KM u ovaj projekat  koji se izvodi u partnerstvu sa Općinom Gradiška i otvorenom opcijom da projekat podrži i Evropska komisija. U proteklih godinu dana obavljene su sve neophodne procedure i pripremne radnje od eksproprijacije zemljišta, koju je finansirala Općina,  do okončanja tendera za izgradnju Obilaznice i uvođenja izvođača u posao.

Završetak Obilaznice rasteretit će izuzetno frekventnu saobraćajnicu Čatrnja – Gradiška uz koju se nalazi i osnovna škola, a kojom prolaze teretna vozila iz pravca autoceste ka terminalu i graničnom prelazu. Ukupna dužina Obilaznice je 5,5 kilometara, a ove jeseni očekuje se završetak prve dionice Čatrnja – Brestovčina u dužini od 1,5 km, dok je potpuni završetak Obilaznice predviđen za kraj ljeta 2015. godine.

Planiranom izgradnjom modernog Graničnog prelaza i terminala, uz sadašnju autocestu i izgradnjom novog mosta na rijeci Savi, Gradiška će biti lišena ogromnih saobraćajnih gužvi i finansijskih izdataka za stalnu sanaciju i rekonstrukciju saobraćajnica u zoni graničnog prelaza.

Početku radova prisustvovali  su potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović i ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.