Zukan Helez

Otkud novih 90.000 boraca u Registru, za manje od tri godine?

Zukan Helez, potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH i bivši ministar za boračka pitanja Federacije BiH, smatra da je cifra od 570.000 boraca u najnovijem Registru boraca Ministarstva za boračka pitanja prevelika i da je nemoguće da ona odražava pravo stanje na terenu tokom ratnih dejstava.

„Samo u BiH, kako sve više godina od završetka rata prolazi, povećava se i koeficijent s kojim se množi broj boraca.

Nažalost, cifra od 570.000 boraca u Registru je stara, dobra praksa koalicije SDA i HDZ, koja decenijama uvodi lažne borce u prava, kako bi od toga ostvarivali novčanu dobit i imali svoje stabilno glasačko tijelo.

Bilo bi korektno javnosti objasniti kako se došlo do ovog broja, odnosno, da li se i ovdje radi o brojanju „boraca“, koji su bili pripadnici „slavnih“ dezerterskih brigada?

U mom mandatu u Registru boraca je bilo njih 480.000, što je također nerealna cifra, koju smo revizijom boraca htjeli smanjiti. Zato se i postavlja logično pitanje, otkud novih 90.000 boraca, za manje od tri godine?

Očigledno je da se novi „borci“ žele iskoristiti za nove izbore 2018. godine, kako bi koalicija SDA-HDZ mogla nastaviti sa svojim mandatom, u kome za dvije godine nije urađeno ništa, osim novih zaduživanja građana.

Da su Armija BiH i jedinice Hrvatskog vijeća obrane zaista imale takav broj ljudstva, a radi se više od pola miliona vojnika, sumnjam da bi danas imali probleme poput revizije presude protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde ili probleme oko proslave 9. januara“, navodi Helez.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.