Susret Nikšić – Hill

Otkloniti prepreke za nastavak aranžmana sa MMF-om

Potrebno je otkloniti prepreke koje su naznačene u pismu namjere nakon šestog pregleda koji je delegacija iz Vašingtona imala proteklih dana tokom boravka u našoj zemlji

SlikaI pored svih poteškoća koje se javljaju u procesu pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom, stand-by aranžman Bosne i Hercegovine sa ovom svjetskom finansijskom institucijom bi mogao biti nastavljen. Za to je potrebno otkloniti prepreke koje su naznačene u pismu namjere nakon šestog pregleda koji je delegacija iz Vašingtona imala proteklih dana tokom boravka u našoj zemlji.

Ovo je zajednički stav premijera Federacije BiH Nermina Nikšića i otpravnika poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Nicholasa Hilla, nakon razgovora koji su vodili danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu.

 Na početku susreta naznačeni su priroteti za rješavanje, a to su donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju budžeta, izmjene Zakona o akcizama, te donošenje Zakona o radu. Istovremeno, premijer Nikšić je ukazao na činjenicu da se aranžman ne može nastaviti bez saglasnost i drugog entiteta, te državnog nivoa, te da je potrebna koordinirana aktivnost kako bi se došlo do rješenja.

– Pojedine dijelove iz pisma namjere mi kao Vlada možemo usvojiti već sutra, međutim neki rokovi  su postavljeni nerealno i objektivno se ne mogu ispoštovati, posebno zbog tehničkih problema u Domu naroda Parlamenta BiH. Ipak, mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći kako bi se stand-by aranžman nastavio – rekao je premijer Nikšić, te naglasio da je ova Vlada pokazala da uredno ispunjava svoje obaveze, što je u MMF-u do sada bilo prepoznavano i cijenjeno.

Uz to je naglasio da se, u slučaju neuspjeha pregovora,  razmatraju i druge, alternativne  mogućnosti kako bi se očuvala finansijska stabilnost Federacije BiH.

Istakavši činjenicu da ova Vlada, u izuzetno teškim političkim okolnostima, ulaže izuzetne napore na stabilizaciji stanja i stvaranje boljeg poslovnog ambijenta, Hill je naglasio važnost donošenja Zakona o radu, rekavši da javnost nije dovoljno informirana o njegovoj suštini i šta on donosi, a to je, prije svega, smanjenje nezaposlenosti i liberalizacija tržišta rada.

Naglasio je da se nada da neće doći do prekida aranžmana sa MMF-om zbog problema koji se jednostavno mogu riješiti. Također je izrazio nadu da će se iznaći rješenje za nastavak aranžmana sa ovom finansijskom institucijom. Naglasio je i punu podršku premijeru Nerminu Nikšiću i Vladi FBiH u nastavku ispunjavanja mjera u okviru IV stand-by aranžmana.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.