KO SDP TK

Osuđujemo medijsku torturu i harangu od strane RTVTK i direktora Kasima Softića

Kantonalna organizacija SDP-a Tuzla oštro osuđuje medijsku torturu i harangu koju nad građanima Tuzlanskog kantona godinama provodi  RTVTK odnosno uprava televizije na čelu sa Kasimom Softićem, direktorom  ovog Javnog preduzeća. Nakon posljednjih gostovanja predstavnika DF-a Mahira Mešalića i Zlatana Begića koji su vrijeđali i u svom stilu iznosili laži i klevete na račun SDP-a i nove skupštinske većne, postalo je više nego jasno da je ovaj javni servis isključivo u službi jedne prljave, nekorektne i na lažima zasnovane politike. Dakle, gostovanja pomenutog dvojca obilježila su ugodna, sugestivna i evidentno pripremljena pitanja od strane voditelja emisije. Pravo na odbranu od najgrubljih kleveta nije imao niko od prozvanih što je suprotno praksi objektivnih i nezavisnih medija a posebno javnog rtv servisa koji bi trebao biti u službi svih građana Tuzlanskog kantona.

Već godinu dana, a posebno u predizbornoj kampanji kroz razne programske sadržaje RTVTK, bilo je očigledno da osim predstavnika vlasti, niko iz opozicije niti iz jedne druge političke partije nije bio pozvan da bilo šta kaže ili da se odbrani od lažnih tvrdnji. Naprotiv, svi oni koji nisu bili dio vladajuće garniture su bili napadani i diskreditovani na najstrašnije moguće načine. Predstavnici vlasti pričaju šta žele, gostuju kada žele, a sve pod krinkom raznih događaja i funkcija koje obnašaju. Gostovanje Mešalića i Begića na kojem su vrijeđali predstavnike aktuelne skupštinske većine su dokaz očiglednog pritiska čiji smo svjedoci svakodnevno u ovom javnom preduzeću. Nije ni čudo jer je u posljednjih godinu dana Uprava JP RTVTK unaprijedila sve uposlenike koji su članovi SDA, DF-a i SD-a na razna urednička mjesta, dok novinari i urednici koji su profesionalci i ne pripadaju pomenutim političkim subjektima bivaju degradirani i predmet raznih pritisaka koji bi se mogli podvesti i pod djelo mobinga od strane uprave.

Zbog svega navedenog, Kantonalna organizacija SDP Tuzla će podnijeti prijavu Regulatornoj agenciji za komunikacije i postaviti pitanje rada i odgovornosti Uprave, profesionalnog izvještavanja i finansiranja RTVTK od poreskog novca svih građana Tuzlanskog kantona koji se na ovaj način u milionskim iznosima dodjeljuje pomenutom javnom preduzeću. Također, tražimo inspekcijski nadzor i provjeru svih radnji Uprave RTVTK i „naprasnih unaprijeđivanja“  novinara i Uprave koji su suprotni medijskom kodeksu o profesionalnom radu i izvještavanju, gdje je zakonski jasno rečeno da novinari, voditelji i rukovodstvo RTVTK ne smiju biti članovi niti jedne političke partije, nego objektivno izvještavati o svemu što se dešava na našem kantonu a vrijedno je medijske pažnje.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu