Misija MMF-a u Vladi FBiH

Ostvaren ohrabrujući rast zaposlenosti

Nikšić je kazao da je cilj ostvarenje realnog rasta bruto-društvenog proizvoda u ovoj godini

Slika

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar financija Ante Krajina, sa suradnicima, danas su, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarali sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda u Bosni i Hercegovini Ronom van Roodenom i rezidentnim predstavnikom ove institucije u našoj zemlji Rubenom Atoyanom.

Osvrćući se na aktualno stanje u Federaciji BiH, premijer Nikšić istaknuo je odlučnost Vlade FBiH da odgovorno ispunjava sve svoje obveze, uključujući i one spram MMF-a.

Govoreći o ekonomskim temama, Nikšić je kazao da je cilj ostvarenje realnog rasta bruto-društvenog proizvoda u ovoj godini. Iako se ne može govoriti o velikom povećanju, ono će doprinijeti stvaranju uvjeta za rast zaposlenosti.

U tom kontekstu, premijer je goste upoznao s činjenicom da je u posljednjem tromjesečju 2013. godine ostvaren, mada ne veliki, ali ipak ohrabrujući rast zaposlenosti. Tako je samo u posljednjem mjesecu protekle godine bilo oko 2.000 zaposlenih više u odnosu na predhodni.

Dodatno povećanje zaposlenosti očekuje se i nastavkom izgradnje autoceste na Koridoru Vc, kao i kroz nekoliko velikih investicijskih zahvata u energetskom sektoru, kao što su izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, te vjetroparkova Mesihovina i Podveležje.

– Revizija u oblasti braniteljsko-invalidske zaštite odvija se po planu, a nova vozila, o čemu je ovih dana pisano u medijima, nabavljena su isključivo za potrebe članova revizorskih timova i njihovog uspješnijeg rada, a nikako za premijera ili ministra – kazao je Nikšić.

Napominjući da su sasvim opravdani zahtjevi građana koji se odnose na borbu protiv korupcije, a za stvaranje povoljnijeg ekonomskog okruženja, te povećanje mogućnosti za zapošljavanje, Nikšić je kazao da su upravo ti zahtjevi sadržani u antikoruprivnim zakonima.

– Međutim, taj set zakona su u Federalnom parlamentu srušili upravo oni kojima su danas puna usta borbe protiv korupcije i sive ekonomije. Stoga će Vlada FBiH, poštujući zahtjeve građana, antikoruptivne zakone vratiti u parlamentarnu proceduru. Bilo bi neodgovorno da sada odstupimo, pa smo odlučni da izvršavamo svoje zadaće sve dok Parlament FBiH ne izabere novu Vladu koja može djelovati u skladu s Ustavom i zakonima – kazao je premijer FBiH Nermin Nikšić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.