Misija MMF-a u Vladi FBiH

Ostvaren ohrabrujući rast zaposlenosti

Slika

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar financija Ante Krajina, sa suradnicima, danas su, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarali sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda u Bosni i Hercegovini Ronom van Roodenom i rezidentnim predstavnikom ove institucije u našoj zemlji Rubenom Atoyanom.

Osvrćući se na aktualno stanje u Federaciji BiH, premijer Nikšić istaknuo je odlučnost Vlade FBiH da odgovorno ispunjava sve svoje obveze, uključujući i one spram MMF-a.

Govoreći o ekonomskim temama, Nikšić je kazao da je cilj ostvarenje realnog rasta bruto-društvenog proizvoda u ovoj godini. Iako se ne može govoriti o velikom povećanju, ono će doprinijeti stvaranju uvjeta za rast zaposlenosti.

U tom kontekstu, premijer je goste upoznao s činjenicom da je u posljednjem tromjesečju 2013. godine ostvaren, mada ne veliki, ali ipak ohrabrujući rast zaposlenosti. Tako je samo u posljednjem mjesecu protekle godine bilo oko 2.000 zaposlenih više u odnosu na predhodni.

Dodatno povećanje zaposlenosti očekuje se i nastavkom izgradnje autoceste na Koridoru Vc, kao i kroz nekoliko velikih investicijskih zahvata u energetskom sektoru, kao što su izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, te vjetroparkova Mesihovina i Podveležje.

– Revizija u oblasti braniteljsko-invalidske zaštite odvija se po planu, a nova vozila, o čemu je ovih dana pisano u medijima, nabavljena su isključivo za potrebe članova revizorskih timova i njihovog uspješnijeg rada, a nikako za premijera ili ministra – kazao je Nikšić.

Napominjući da su sasvim opravdani zahtjevi građana koji se odnose na borbu protiv korupcije, a za stvaranje povoljnijeg ekonomskog okruženja, te povećanje mogućnosti za zapošljavanje, Nikšić je kazao da su upravo ti zahtjevi sadržani u antikoruprivnim zakonima.

– Međutim, taj set zakona su u Federalnom parlamentu srušili upravo oni kojima su danas puna usta borbe protiv korupcije i sive ekonomije. Stoga će Vlada FBiH, poštujući zahtjeve građana, antikoruptivne zakone vratiti u parlamentarnu proceduru. Bilo bi neodgovorno da sada odstupimo, pa smo odlučni da izvršavamo svoje zadaće sve dok Parlament FBiH ne izabere novu Vladu koja može djelovati u skladu s Ustavom i zakonima – kazao je premijer FBiH Nermin Nikšić.