Oštrije kazne za pedofiliju

Prije par dana desio se stravičan slučaj seksualnog zlostavljanja djeteta u Sarajevskom naselju Ljubovčići u Pazariću kod Sarajeva, što je izazvalo zgroženost bosansko-hercegovačke javnosti. Povodom ovog stravičnog događaja oglasio se predsjednik Forum mladih SDP BiH, Damir Filipović tražeći institucionalni odgovor.

„Da li za ovaj i slične slučajeve uopšte postoji adekvatna sankcija? Može li se monstruoznost (ne)čovjeka iz Pazarića kazniti? Nažalost, zakonska rješenja i kazne za osobe koje vrše nasilje nad djecom su često preblage, a često se koriste i olakšavajuće okolnosti prema počinitelju ovog kaznenog djela, što govori sudska praksa. Ovom problemu se mora ozbiljnije pristupiti, jer postoji veliki broj jprijava ovog kaznenog djela. Prvenstveno, prevencija nam je neophodna, a zatim pooštrene kazne za počinitelje. Javnost često zatvara oči, javni linč počinitelja kratko traje, dok su posljedice prvenstveno za dijete i za roditelje dugotrajne. Žrtve ovog kaznenog djela često mjenjaju svoje psihološko stanje.“ – rekao je Filipović.

Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih zemalja Evrope koja nema Registar seksualnih prstupnika nad maloljetnicima, niti se o tome raspravlja.

„Žalosna je činjenica da ni do dan danas nismo izmjenili krivični zakon FBiH ili Bosne i Hercegovine, kojim bi za pedofile i silovatelje donijeli oštrije kazne. Bosna i Hercegovina mora imati registar prestupnika u ovom kaznenom djelu, jer dolazimo u situaciju da osuđeni pedofili nakon izvjesnog vremena, ukoliko su npr. prosvjetni radnici mogu se vratiti u odgojno-obrazovni sistem, izllažući djecu riziku da mogu biti žrte nečije neuračunljivosti i monstruoznosti. Ovakav jedan dokument je neophodan za bosanskohercegovačko društvo, jer nudi informacije o licima pravosnažno osuđenim za kazneno djelo iskorištavanja djece i seksualne zloupotrebe.

Poznavanje ovih informacija bi bila mjera za zaštitu djece. Ova problematika je i dalje tabu tema u našem društvu, veliki broj žrtava, pa i roditelja, se ne usuđuje priznati i prijaviti ovo kazneno djelo. A često žrtva bude ta koja se osuđuje, a ne počinilac. Još uvijek smo sredina gdje se priznanje da smo žrtva nečijeg nasilja smatra ‘sramotom’. A preblage kazne od nekoliko mjeseci do deset godine počiniocima omogućavaju povratak u isto kazneno djelo.“ – izjavio je Filipović.

Na sjednici Parlamanta FBiH održane 27. oktobra 2015. godine, zastupnik Damir Mašić je predložio amandman kojim bi se onemogućilo, između ostalog, pomilovanje ovoj kategoriji počinilaca kaznenog djela.

„Porazna činjenica za naše društvo je da amandman koji je uložio zastupnik SDP BiH nije dobio potrebnu većinu, nego je isti odbijen. Zapitajmo se što nam se to dešava, da li su devijacije društva postale općeprihvaćene, te da li se zastupnici koji su glasali protiv ovakvog amandmana koji nema političku konotaciju, uopšte svjesni problema, imaju li djecu, razmišljaju li da bi njihova djeca jednog dana mogla biti žrtve nekog monstruma. Vlast mora omogućiti zakonska rješenje koja će pravosuđu dati mogućnost izricanja oštrijih kazni.“ – smatra Filipović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.