Denis Bećirović za Vijesti.ba

Ostavke, destrukcija i kreiranje anarhije nisu rješenje

Dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH i potpredsjednik SDP BiH Denis Bećirović u intervjuu za Vijesti.ba govori o inicijativi koju je pokrenuo u Parlamentu BiH ukidanjem paušala svim profesionalnim zastupnicima i delegatima, zahtjevu za smjenu federalne Vlade, Prijedlogu zakona o državnim praznicima, provođenju presude “Sejdić – Finci”…

Slika

VIJESTI.BA: Pokrenuli ste inicijativu za ukidanje paušala svim profesionalnim poslanicima i delegatima u Parlamentu BiH. Možete li za portal Vijesti.ba pojasniti o čemu se konkretno radi i očekujete li podršku ovoj inicijativi? Da li bi slična inicijativa mogla biti pokrenuta i u drugim državnim institucijama?

BEĆIROVIĆ: Ovo je samo nastavak SDP-ovih i mojih višegodišnjih zalaganja da se smanje privilegije poslanika i delegata. Podsjetit ću da je ovo prvi parlamentarni mandat (2010-2014) u kojem primanja nisu povećana, štaviše poslanicima i delegatima plate su smanjene, ukinuti su regresi, umanjene dnevnice za putovanja u zemlji i inozemstvu…

Podsjećam, također, da godinama pokrećem inicijativu da se dio sredstava koji primaju poslanici i delegati usmjeri za stipendiranje nadarenih studenata i učenika kao i da se sistemski uredi provjera porijekla imovine svih političara u BiH. Ne radi se dakle o nekom novom kursu iniciranom posljednjim opravdanim protestima građana nego o kontinuitetu nastojanja da se uvede više socijalnog senzibiliteta.

Nadam se da će ova inicijativa biti podržana i da će predstavljati poticaj i drugim institucijama vlasti, ne samo na državnom nego i na nižim nivoima. Paralelno s ovim, nužno je donijeti i sistemski zakon o platama kojim bi ova oblast bila uređena na principijelan način.

VIJESTI.BA: Kako komentarišete zahtjev SBB da Zastupnički dom Parlamenta FBiH razmatra, između ostalog, prijedlog za ostavku aktuelne Federalne vlade? 

BEĆIROVIĆ: Mislim da o zahtjevima koji se tiču federalnih institucija vlasti treba raspravljati na federalnom nivou i u klupama Parlamenta Federacije BiH. Rješenje za naše probleme nisu ostavke, destrukcija i kreiranje anarhije. Federalna vlada na čelu sa Nerminom Nišićem je faktor stabilnosti i Federacije i cijele države Bosne i Hercegovine i to je iz dana u dan sve jasnije.

VIJESTI.BA: Klub poslanika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta BiH predložio je, između ostalog, inicijativu za smjenu ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića,  SDP BiH je podržao ovu inicijativu, no hoće li u Zastupničkom domu biti većinske podrške? 

BEĆIROVIĆ: Očekujem da će rasprava biti vođena na narednoj sjednici, u mjesecu martu, i do tada bi se trebalo suzdržati od prognoza glasanja. Nadležni organi SDP-a su donijeli odluku da prihvataju opravdane razloge za smjenu državnog ministra sigurnosti.

VIJESTI.BA: Novi Prijedlog zakona o državnim praznicima izazvao je brojne polemike. Vi tvrdite da uvažava interese svih naroda i građana BiH, priznaje sve različitosti, ukazuje na antifašističke temelje BiH, te poštuje i provodi odluku Evropskog parlamenta kojim se 11. juli proglašava Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. No, ovakav prijedlog je za RS neprihvatljiv. Ima li prostora za dogovor i hoće li BiH moći dobiti novi zakon o državnim praznicima?

BEĆIROVIĆ: Bosna i Hercegovina ima legalne državne praznike, 25. novembar Dan državnosti i 1. mart Dan nezavisnosti. Sve dok Parlament BiH ne usvoji novi zakon, ovo ostaju zvanični praznici naše države. Smatrao sam da savremene potrebe BiH traže inoviranje ovog zakona i obilježavanje još nekih važnih datuma. Također, predložio sam uvrštavanje u zakon i vjerskih praznika u skladu sa preporukama vjerskih zajednica u BiH. Na žalost, poslanici iz Republike Srpske nastavljaju staru praksu rušenja državnih zakona i negiranja hiljadugodišnje državnosti Bosne i Hercegovine.

VIJESTI.BA: Nakon posljednjih neuspjelih pregovora lidera vodećih bh. političkih stranaka sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom o provođenju presude "Sejdić – Finci", najavljeno je da će se ovim pitanjem od sada baviti institucije BiH. Imaju li one kapaciteta za to? Mogu li se pokazati uspješnijim od lidera vodećih političkih stranaka u našoj zemlji?

BEĆIROVIĆ: Naravno da institucije BiH imaju dovoljan kapacitet za bavljenje i ovim i svakim drugim državnim pitanjem. U njima rade izabrani predstavnici građana. A, na pitanje u kojem roku možemo doći do konkretnih rješenja teško je dati pouzdan odgovor ako se zna da postoje brojni ustavni mehanizmi blokade u najvišem zakonodavnom organu BiH. Da je prihvaćen prijedlog ustavnih reformi koji je SDP nudio prije deset godina, ne bi ni došlo do presude u predmetu Sejdić i Finci. SDP je i tada kao i danas bio dio rješenja a ne problema.

Implementacija presude Sejdić i Finci mora biti u funkciji unutrašnje integracije BiH i evroatlantskih intergracija BiH a ne alat u pokušaju da se ova država dalje razjedinjuje. SDP kao i ogromna većina građana BiH na politiku podjela i crtanja novih etničkih karata neće nikada pristati.

Aneks IV je nemoguće posmatrati izolirano od Aneksa X Dejtonskog sporazuma. Na žalost, posljednjih šest-sedam godina međunarodna zajednica se svjesno ili nesvjesno ponaša dezorijentirano, zbunjeno i neodlučno što najviše odgovara antievropskim i separatističkim snagama u BiH. Takva politika međunarodne zajednice doživjela je fijasko i očigledno je potrebno iz toga izvući ozbiljne pouke.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.