Aner Žuljević

Ostavka Fadila Novalića jedino rješenje za političku krizu u FBiH

Već mjesecima stanovnici Federacije BiH svjedoče kako politička koalicija u entitetu ne funkcioniše. Opozicione političke stranke vide rješenje u ostavci premijera Fadila Novalića koji, prema njihovim riječima, upravlja manjinskom vladom.

Kako teku sjednice Parlamenta Federacije BiH sve je jasnije da postoje evidentna neslaganja među parlamentarnom većinom koju čine Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Savez za bolju budućnost (SBB).

Za zastoje u političkim procesima u Federaciji BiH vladajuće političke stranke međusobno se optužuju pa je tako predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić u više navrata isticao kako je problem najčešće između SDA i HDZ-a te da se on osjeća kao da podržava manjinsku vladu.

Na drugoj strani, HDZ optužuje SDA za koaliranje s opozicionim političkim strankama, navodeći da se oni samo deklarativno zalažu za reforme. Opozicione političke stranke navode da je svim građanima i više nego jasno da vlast ne funkcioniše.

Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Aner Žuljević smatra da je vlast koju čine SDA, SBB i HDZ u potpunoj paralizi gotovo od samog osnivanja.

“Vlada Fadila Novalića je faktički manjinska vlada. Da imaju trunku odgovornosti odavno bi dali ostavke.
Svi ključni zakoni ove vlasti su ili propali u praksi ili su odbijeni u Parlamentu”, rekao je Žuljević.

Dodaje da vlast u entitetu funkcioniše još jedino na podjeli fotelja i zapošljavanju uže i šire porodice u javnim preduzećima i javnim institucijama.

“Bojim se da nas čeka politička agonija do sljedećih izbora, jer nema mogućnosti da se održe vanredni izbori koji bi bili jedino rješenje ove krize u koju su nas uvukli SDA, SBB i HDZ”, zaključio je Žuljević.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.