Poplave u BiH

Osmić posjetio najugroženije općine i ohrabrio pripadnike OS BiH u aktivnostima na saniranju posljedica od poplava

Ministar Osmić i general Mašović su se uvjerili u katastrofalne razmjere koje je uzrokovala poplava u ovim općinama, kao i angažmanu pripadnika OS BiH koje na ovim lokacijama osiguravaju nasipe, rade na raščišćavanju i sanaciji terena

Slika

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijah Osmić i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za resurse general Senad Mašović, zajedno sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, posjetili su danas općine Odžak, Šamac, Orašje, Brčko i Bijeljinu, koje su zahvaćene katastrofalnim poplavama.

Ministar Osmić i general Mašović su se uvjerili u katastrofalne razmjere koje je uzrokovala poplava u ovim općinama, kao i angažmanu pripadnika OS BiH koje na ovim lokacijama osiguravaju nasipe, rade na raščišćavanju i sanaciji terena. 

– Uvjerili smo se u sve aspekte katastrofe koju je uzrokovala poplava. Sada ova katastrofa iz jedne faze prelazi u drugu. U početku smo bili angažovani na spašavanju ljudskih života, pri čemu smo upotrebljavali helikopterske jedinice OS BiH, čamce, međutim sada vidimo da se voda povlači i ostavlja pustoš iza sebe – kazao je Osmić.

Istakao je da imaju zahtjev od opština Odžak, Šamac, Orašje, Brčko i Bijeljina za uključenje i jedinica OS BiH i pod upravljanjem lokalnih civilnih zaštita, kako bi se čistio prostor od uginulih životinja i kako bi zaštitili stanovništvo od zaraznih bolesti. Ovo je najizraženije u Šamcu.

– Na ovaj lokalitet poslat ćemo više ljudi i opremu koja je adekvatna za ovu vrstu sanacije, a imat ćemo na umu zaštitu ljudskih života svih naših pripadnika koji su najizloženiji ovim aktivnostima – rekao je Osmić.

Naglasio je da su pripadnici OS BiH i danas dali izvanredan doprinos na terenu, do sada su učestvovali u svim akcijama spasavanja.

– Mi ih ohrabrujemo mada im to i ne treba, jer oni i sami žele da učestvuju dalje u akcijama pomoći ugroženim područjima. Ovo područje nećemo napustiti dok god budemo potrebni ovdje -rekao je ministar Osmić nakon obilaska, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.